Monday, April 25, 2011

Szachownica

Na święta ulubione ciasto T. Wydawało się bardzo trudne ale gdy piekłam je z mamą T okazało się niebywale łatwe. To takie stare, dobre, polskie ciasto. Trochę tradycji nie zaszkodzi.
Składniki:
ciasto:
  • 6 jaj
  • 12 łyżek oleju
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakako
  • 4,5 łyżki wody
Żółtka, cukier, olej miksować ok. 5 min. Następnie dodać mąkę, proszek, wodę i ubite białka. Wymieszać delikatnie łyżką, pamiętać, żeby mieszać tylko w jednym kierunku. Podzielić ciasto na 2 części, do jednej dodać kakao. Piec ok 20 min. w temp. 180 C. Po upieczeniu obu części i ich ostygnięciu, ułożyć jedną na drugą i kroić wzdłuż w ok. 1,5 cm paski. Układać na paterze, naprzemiennie kolorami i przekładać kremem.

Krem:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • kostka tłuszczu
  • olejek rumowy lub inny
Mąkę rozpuścić w 1/2 szkl. mleka - dokładnie wymieszać. 1 szklankę mleka zagotować i do gotującego mleka wlać rozpuszczoną mąkę, ciągle mieszając. Po ostudzeniu masy połączyć ją z utartym masłem i 1 łyżeczką olejku rumowego. Wszystko dokładnie utrzeć na gładką masę. Przełożyć ciasto kremem. Wierzch polać polewą czekoladową.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...