Saturday, May 21, 2011

Muffinki z Inką i jabłkami

Uwielbiam kawę zbożową, szczególnie tą z dodatkiem mleka i cukru(jest produkowana od niedawna). Już od jakiegoś czasu szukam sposobności do zastosowania jej nie tylko jako napoju. Stąd zrodził się pomysł na muffinki z dodatkiem słodkiej Inki, kardamonu i kwaśnego jabłka. Smaki idealnie się uzupełniają i dzięki temu babeczki nie są ani za słodkie ani kwaśne.

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki syropu karmelowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 5 łyżek Inki 3 w 1
Mąkę, cukier, syrop, kardamon, proszek, jajka, olej, Inkę i śmietanę wymieszać mikserem na gładką masę. Pod koniec dodać pokrojone jabłko i wymieszać łyżką. Ciasto rozlewać do foremek i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...