Saturday, August 20, 2011

Rigatoni ze szpinakiem i błękitnym serem.

Szpinak można przyrządzić na tysiąc różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny. Idealnym uzupełnieniem jest ser z niebieską pleśnią.  Sam w sobie nieco gorzki i jak dla mnie średnio smaczny w połączeniu ze szpinakiem traci na swojej goryczy i nadaje potrawie bardzo przyjemny smak.
Składniki na 2 małe kobiety i małego, ale dużo jedzącego mężczyznę:

  • 200 g makaronu
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl. mleka
  • małe opakowanie błękitnego sera pleśniowego Lazur
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka masła
  • oliwa do smażenia

Oliwę rozgrzać i zeszklić na niej 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dodać rozmrożony szpinak i dusić go ok. 5 min pod przykryciem. Dolać mleko i dusić kolejne 10 min. Następnie dodać ser, jajko, 2 pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszać wszystko,aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Na koniec gotowania dodać łyżkę masła, żeby szpinak miał aksamitny smak. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i  podawać.

1 comment:

  1. Lubię połączenie makaronu z sosem szpinakowym z czosnkiem;)pyszne!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...