Saturday, February 11, 2012

Szarlotka na kruchym cieście/ Apple pie

Po powrocie z Indii mamy ochotę na proste, polskie smaki. Jednym z takich jest klasyczna szarlotka. Minimalistyczna w składzie, prosta w wykonaniu, pachnąca cynamonem i przykryta grubą pokrywą z pysznej kruszonki - bo przecież o to chodzi.  Przepis na ciasto, który tu podaję zawsze wychodzi. Jeśli nie da się go łatwo przenieść do formy po rozwałkowaniu, nie martwcie się. Można urywać po kawałku ciasta i wyklejać nim formę - i tak wychodzi pysznie.
Do tego T. poleca Blue Moon-Billy Holiday. Muzyka rozpływa się w uszach, podobnie jak szarlotka w ustach.














Składniki:

ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 2 jajka
  • kostka twardej margaryny (nie Kasi)  (musi być w temp. pokojowej)
  • 1/2 szkl.cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
masa:
  • 5 dużych jabłek lobo
  • opakowanie cynamonu
  • 2 cukry waniliowe
  • ok 1/2 szkl cukru (dosłodzić do smaku, każdy lubi inaczej)
  • 1/4 kostki margaryny
  • aromat waniliowy
kruszonka:
  • 1/3 kostki margaryny (musi być w temp. pokojowej)
  • 1 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru

Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Wyrobiamy je, aż będzie miało gładką konsystencję. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 3 h.
Jabłka należy obrać ze skóry i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie roztopiamy margarynę, dodajemy jabłka, cynamon, cukier zwykły, waniliowy i cały aromat waniliowy. Próżymy je, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie. W osobnej misce mieszamy mąkę, miękką margarynę i cukier. Zagniatamy wszystko, aż otrzymamy nie klejące się do rąk, sypkie grudki - czyli kruszonkę. Po 3 h wyjmujemy ciasto kruche i rozwałkujemy je na grubość ok. 2 cm. Wykładamy nim formę do pieczenia. Jeżeli pieczemy w piekarniku - nie zapomnijmy wyłożyć formy papierem do pieczenia, jeśli np. w prodiżu, to ciasto wkładamy bezpośrednio do urządzenia. Formujemy wysokie na ok. 4 cm ściany ciasta, tak aby jabłka nie wylewały się poza ciasto. Nakładamy gotową masę jabłeczną i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 min. w temp. 180 C.

Podajemy z Blue Moon Billy Holiday.

................................................................................................................................................................... 

After returning from India, we feel like a simple Polish tastes. One of these is the classic apple pie. Minimalist in composition, simple in making , smelling with cinnamon and covered with a thick cover of delicious crumbled - because that's all about.
T. For this recommended Blue Moon-Billy Holiday. Music melts in your ears, like apple pie in my mouth.Ingredients:pastry:

    
2 cups cake flour
    
2 eggs
    
cube of margarine  (must be at room temperature)
   
1/2 glass of sugar
    
2 tablespoons baking powderapples:

    
5 large apples lobo
    
pack of cinnamon
    
2 vanilla sugar
    
approx 1/2 cup sugar (sweeten to taste, everyone likes different)
    
1/4 cube of margarine
    
vanilla flavorcrumble:

    
1/3 cube of margarine (must be at room temperature)
    
1 cup flour
    
3/4 cup sugarKnead the dough with all ingredients. Knead them until you have a smooth consistency. Then wrap in foil and leave in the fridge for 3 hApples should be peeled and cut into cubes. In a thick bottom saucepan melt margarine, add apples, cinnamon, sugar, vanilla sugar and the vanilla flavor. Simmer them, stirring occasionally, until soft. In a separate bowl mix flour, soft margarine and sugar. Knead everything until it is not sticky to the hands. After 3 hours take out the pastry and roll it out to a thickness of about 2 cm. If you bake in the oven - do not forget to put baking paper form if, for example in prodig, then put the dough directly into the machine. Form a high of about 4 cm wall of the dough, so that apples are not poured out of the cake. We impose ready-made apples on the cake and sprinkle the top with crumble. Bake for 45-50 minutes. at 180 C.Serve with Blue Moon by Billy Holiday.
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...