Tuesday, August 7, 2012

Faszerowana dynia

Rozpoczynamy sezon na dynie!

Składniki:
  • 1/2 małej dyni (moja cała ważyła 2,5 kg)
  • 1 torebka brązowego ryżu
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu worchester
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czubrzycy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
Gotujemy ryż przez 30 min. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy curry i poszatkowaną, czerwoną paprykę. Z pomidora usuwamy wodnistą część, a resztę kroimy w kostkę. Kiedy ryż jest już gotowy mieszamy go z pozostałymi składnikami i przyprawami. Pamiętajmy, że orzechy należy drobno posiekać. Oczyszczoną z miąższu dynię faszerujemy, układamy na w formie i podlewamy ok 1/2 szkl. wody. Pieczemy 40-50 min. w temp 180 C.




1 comment:

  1. Na balkonie mam małą dyńkę, spróbuję twój przepis

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...