
Rozpoczynamy sezon na dynie!
Składniki:
- 1/2 małej dyni (moja cała ważyła 2,5 kg)
- 1 torebka brązowego ryżu
- 1/2 pomidora
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu worchester
- 1 łyżka siekanej pietruszki
- 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czubrzycy
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- garść orzechów włoskich
- oliwa
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
Gotujemy ryż przez 30 min. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oliwie. Dodajemy curry i poszatkowaną, czerwoną paprykę. Z pomidora
usuwamy wodnistą część, a resztę kroimy w kostkę. Kiedy ryż jest już
gotowy mieszamy go z pozostałymi składnikami i przyprawami. Pamiętajmy,
że orzechy należy drobno posiekać. Oczyszczoną z miąższu dynię
faszerujemy, układamy na w formie i podlewamy ok 1/2 szkl. wody.
Pieczemy 40-50 min. w temp 180 C.
Na balkonie mam małą dyńkę, spróbuję twój przepis
ReplyDelete