Wednesday, December 26, 2012

Ostry dip z orzechów ziemnych, chilli i miodu

Dziś nietuzinkowy dip, w którym orzechowa nuta przeplata się ze słonym sosem sojowym, ostrym chilli, słodkim miodem i rozbrzmiewa całą gamą smaków, rozpływającą się w ustach, dzięki swojej delikatnej, kremowej konsystencji.

Dip podajemy z grzankami lub surowymi warzywami, takimi jak np: marchewka, kalafior, seler.

Świetnie nadaje się jako marynata do mięs lub tofu.









Co potrzebujesz?
  • 100 g masła orzechowego 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 3 łyżki wody
  • 1 mały ząbek czosnku



 Co teraz?

Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Łatwe? : )

Jeżeli sami przygotowujecie grzanki - chleb należy pokroić w cienkie kromki, skropić oliwą i wodą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 10 min.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...