Friday, December 21, 2012

Pierniki Julii i staropolski lukier

Jeśli przeżyjemy dzisiejszy dzień to będzie znaczyło, że o to czy tegoroczne święta odbędą się czy nie - możemy się nie martwić. Lepiąc pierniki w cieniu starodawnych przepowiedni pomyślcie, że może to już ostatni raz....No to powodzenia : )

Przepis pochodzi od Julki, która tegoroczne święta spędza w Szkocji. Dlatego wysyłamy jej chociaż wirtualny zapach jej wypieków i życzymy wesołych!
Recepturę bardzo nieznacznie zmieniłam.

Przepis na lukier pochodzi z zabytkowej książki teściowej - i też teściowa jest za jego wykonanie odpowiedzialna. :) Wyszedł rewelacyjnie, ale jego wykonanie zajmuje sporo czasu.




 Czas wykonania 2 dni.
Co potrzebujesz na ok. 165 pierników?

Pierniki:
  • 1 kg pszennej mąki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 ml płynnego miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • 1,5 kostki masła
  • 5 jajek
  • 4 łyżki syropu karmelowego lub golden siroup lub karmelu z 0,5 szkl. cukru
  • 2 opakowania przyprawy do pierników
Lukier:
  • 3 białka
  • 0,5 szkl wody
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka octu 3%
  • 2 garnki

Co teraz?

1.  W misce łączymy mąkę, cukier, miód, proszek do pieczenia, amoniak, jajka, karmel, przyprawę do pierników i miękkie masło - w razie potrzeby można je rozpuścić - ja tak zrobiłam. Zagniatamy ciasto, do uzyskania gładkiej i zwartej konsystencji. Zawijamy w siatkę i wkładamy do lodówki na noc.

2. Następnego dnia dzielimy ciasto na mniejsze części, stół posypujemy mąką, wyrabiamy ciasto po kawałku, rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 mm. i wycinamy foremkami różne kształty. Pierniki wstawiamy kolejno do pieca nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 8-10 min. Aż wyrosną i lekko się zrumienią. Upieczenie tylu pierników zajęło mi 2,5 h.





3. W międzyczasie można przygotować lukier. Do garnka wlewamy wodę i ocet, następnie wsypujemy cukier. Gotujemy do uzyskania nitki, a potem piórka - tak :) Nitka wygląda tak:


Piórka niestety nie uchwyciłam, ale po 20 min gotowania uzyskacie piórko :) czyli rozcapierzoną nitkę.
Białka ubijamy w osobnym garnku, następnie całość stawiamy nad parą. Czyli do większego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, a na nim stawiamy nasz garnek z białkami. Wrzątek nie powinien jednak dotykać jego dna. Pomału dodajemy gorący syrop i cały czas ubijamy, aż nasz lukier uzyska gęsta, aksamitną konsystencję. Możemy dodać do niego różne dodatki smakowe i barwniki.



4. Dekorujemy pierniczki przy pomocy rękawa cukierniczego, pędzelka lub noża. Odstawiamy do wyschnięcia na parę godzin.

5. Pierniczki wg. tego przepisu nadają się od razu do spożycia.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...