Sunday, January 6, 2013

Masala chai breakfest shake


Ten shake kojarzy mi się z masalą czaj, którą miałam okazję pić wiele razy w Indiach. Najlepszy czaj serwowali w Bombaju. Wszyscy Hindusi zastanawiali się na fenomenem bombajskich czaj walla - czyli nosicieli herbaty. Niestety zagadka wciąż pozostaje nierozwiązana i nie wiadomo dlaczego tamtejszy czaj jest o niebo lepszy od każdego innego. Najgorsza lura trafiła się nam w Delhi - była tak ohydna, że nie dało jej się pić. Przepis na ten shake znalazłam na blogu Oh my veggies. Ma fajny, ciekawy smak, choć nie do końca przypomina indyjski czaj, do której ma nawiązywać. Z pewnością jest pożywny i zaspokoi niejednego głodomora.



Co potrzebujesz na 2 szklanki?

1 szkl dowolnego mleka - u mnie sojowe
1/2 szkl mocnej herbaty earl grey
1/5 szkl płatków owsianych
1/2 dojrzałego banana
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Co teraz?
1. Wymieszać mleko z płatkami i odstawić na noc.
2. Następnego dnia rano dodać banana, herbatę i przyprawy. Zmiksować i dosłodzić do smaku, jeśli trzeba.


English: Masala chai breakfest shake

This shake reminds me of masala chai, which I used to drink a lot of times in India. The best chai is served in Mumbai. All Hindus are wondering on the phenomenon of Mumbai chai walla - the carriers of tea. Unfortunately mystery remains unsolved and no one knows why the local chai is so much better than everywhere else. The worst one I had in Delhi.
I found the recipe for that shake on Oh my veggies blog. It has a nice, interesting flavor, but not quite like the Indian chai. Certainly it is nutritious and will satisfy many a gourmets!

What do you need for 2 cups? 


1 cup of any milk - soy for me 
1/2 cup of strong tea earl gray
1/5 cup of oatmeal
1/2 ripe banana
pinch of cinnamon
pinch of cardamom
pinch of nutmeg




 

Now what?

1. Mix the milk with cereal and let stand overnight.

2. The next morning add a banana, tea and spices. Mix and sweeten to taste, if necessary.




8 comments:

  1. ten shake musi być nieziemsko pyszny!
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    ReplyDelete
  2. Takie to puszyste i zdrowe, pysznie! http://cynamon.blogujaca.pl

    ReplyDelete
  3. That's a really great start of the day! And of the week!

    ReplyDelete
  4. I'm so glad you liked it. Your photos are gorgeous!

    ReplyDelete
  5. Pamiętam jak babcia w dzieciństwie robiła mi tzw. bawarkę, czyli herbatę z mlekiem. Nie wiem czemu, ale zawsze bałam się sama przygotować coś takiego, ale Twój przepis na shake bardzo przypadł mi do gustu i chyba wreszcie spróbuję :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. myślę, że powinnaś spróbować tego http://alkitchen.blogspot.com/2011/06/masala-czaj-indie.html :) to co Hindusi zrobili z bawarką przechodzi ludzkie pojęcie - niebo w gębie :)

      Delete
  6. Oj, chyba jutro będzie na śniadanko :)!
    Pozdrawiam
    Polaca Mala

    ReplyDelete
  7. Hello, I desire to subscribe for this website to obtain
    most up-to-date updates, thus where can i do it please help
    out.

    Feel free to visit my webpage ... appraisals

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...