Wednesday, March 13, 2013

Mazurek pomarańczowo-morelowy


Chociaż Wielkanoc jeszcze daleko my już wyczerpaliśmy limit tegorocznych mazurków. Dziś ostatni z trzech pomysłów na ten uzdrowiony wypiek. Nasza propozycja to pyszne, kruche ciasto z nadzieniem z suszonych moreli i świeżej, soczystej pomarańczy uwieńczone płatkami migdałowymi. Niezaprzeczalny faworyt T. - został zjedzony w ciągu godziny. Mnie najbardziej smakuje ten ze śliwkami i czekoladą a wy mam nadzieję odkryjecie swoje ulubione połączenia. 

Składniki z bliska:
Suszone morele, choć bardziej kaloryczne od tych świeżych należą do grupy najzdrowszych produktów. Suszone zawierają więcej betakarotenu, potasu i żelaza. Potas odpowiada za obniżania ciśnienia krwi w wypadku, kiedy wzrasta ono wskutek nadmiernego spożycia soli kuchennej. Morele były nawet w kosmosie - jako część diety amerykańskich astronautów podczas jednego z lotów kosmicznych.
Pomarańcze są bombą pełną witaminy C - jeden owoc dostarcza jej więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Oprócz oczywistych korzyści z tego wynikających - czyli wzmacniania odporności witamina C pomaga wytwarzać kolagen, a to z kolei oznacza piękną i jędrną skórę. Ponadto błony oddzielające części pomarańczy zawierają pektynę, która obniża cholesterol we krwi. I jak tu ich nie lubić?
***************************************************************************
Orange-apricot mazurek cake
Today, the last of the three ideas of healthy mazurek cakes. Our last proposition includes a delicious, crispy dough stuffed with dried apricots and fresh, juicy orange crowned with almonds. T. undeniable favorite - which was eaten within an hour. I, myself liked the most the plums and chocolate one and I hope you will discover your favorite combination.
Ingredients close-up:
Dried apricots, although have more calories than the fresh ones are thought to be one of the healthiest products. Dried fruits contain more beta-carotene, potassium and iron. Potassium is responsible for lowering blood pressure in the case, when it rises due to excessive salt intake. Apricots were even in space - as part of the diet of U.S. astronauts during
one of the space flight.
Oranges are full of vitamin C - one fruit provides it more than the daily requirement for an adult. Apart from the obvious benefits of this result - that is, strengthening immunity Vitamin C helps produce collagen, which makes our skin beautiful and streched
. Furthermore, the membrane separating the orange contain pectin which lowers cholesterol in the blood. And how can you not like them?



Mazurek pomarańczowo-morelowy
czas przygotowania: 2 h

Czego potrzebujesz?
1 kruchy spód z tego przepisu 

400 g suszonych moreli
3 pomarańcze, obrana i pokrojone w mniejsze kawałki
1/2 szklanki wody + więcej, jeśli potrzeba

Co teraz?
1. Wrzuć morele do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu aż lekko zmiękną.
2. Dodaj do nich pomarańczę i zmiksuj wszystko na gładką masę, jeśli krem jest za gęsty dolej wody.
3. Smaruj nim mazurka i posypuj migdałami.


Orange-apricot mazurek cake
preparation time: 2 hours

What do you need?
1 ready pastry from this recipe
400 g dried apricots
3 oranges, peeled and cut into smaller pieces
1/2 cup water + more if needed
 
Now what? 
1. Put apricots in a pot, cover with water and cook over low heat until slightly softened.
2. Add the orange and blend them all into a smooth paste, if the cream is too thick add some water.
3. Spread the mazurek cake with the cream and sprinkle with almonds.


3 comments:

  1. Co jeden Twój mazurek to lepszy... :) Każdy z nich podbiłby wielkanocne stoły.
    Ten pomarańczowy ma piękny kolor, no i z takim to właściwie jeszcze dotąd się nie spotkałam.

    ReplyDelete
  2. Jesteś mistrzynią mazurków. Wspaniały!

    ReplyDelete
  3. Kolor ma szałowy, taki energetyczny, słoneczny :) Bardzo mi się podoba :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...