Wednesday, June 5, 2013

Brokułowe - słonecznikowe pesto


Kiedy już na prawdę nie ma czasu gotować lub akurat dopadnie Was słodkie lenistwo warto przygotować to szybkie pesto z zielonego brokuła, ziaren słonecznika i czosnku. Świetnie nadaje się na sesję lub obiad po ciężkim dniu pracy.
***
When you really do not have time to cook or just you're too lazy, you can prepare this quick pesto with green broccoli, sunflower seeds and garlic. It's ideal for a exam's time or dinner after a hard day's work.


Brokułowe-słonecznikowe pesto
czas przygotowania: 15 minut
 
Czego potrzebujesz na 2 porcje?
ok. 7-8 różyczek brokuła (ja używałam mrożonego)
1/2 szkl wody
1 łyżka ziaren słonecznika (mogą być prażone, pesto będzie lepsze ale straci trochę wartości odżywczych, zatem wybór należy do ciebie)
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól, pieprz

dowolny makaron

Co teraz?
1. Zalej brokuły wodą i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, aż wchłoną cały płyn. Po tym czasie powinny być już miękkie.
2. Dodaj czosnek, słonecznik, ser lub płatki drożdżowe, oliwę i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku i wymieszaj z dowolnym makaronem.

Broccoli&sunflower pesto
preparation time: 15 minutes

What do you need for 2 servings?
7-8 florets of broccoli (I used frozen ones)
1/2 a glass of water
1 tablespoon of sunflower seeds (can be roasted, pesto will be better but will lose some nutritional value, so the choice is yours)
3 tablespoons olive oil
clove garlic, crushed
1 tablespoon Parmesan cheese or yeast flakes (optional)
salt and pepper

any pasta

What now?
1 Pour water over the broccoli and cook, covered, about 10 minutes, until all the liquid is absorbed. After that time they should be soft.
2 Add garlic, sunflower seeds, cheese or yeast flakes, olive oil and blend until smooth. Season to taste and mix well with any pasta.


3 comments:

  1. Brokuł i słonecznik to dobre połączenie;)

    ReplyDelete
  2. Zrobiłam i wyszlo genialne!
    Pogadałam przy tym jeszcze z zawodowym kucharzem ktory doradził doprawić cytryną a takze przetestować ten sam przepis z orzeszkami ziemnymi i/lub nerkowacami zamiast słonecznika:)
    Na pewno się jeszcze skuszę, jak troche brokuły stanieją XD

    ReplyDelete
  3. Cu-do-wne! Jesteśmy zachwycone, choć robiąc to na szybkości ciut to zmieniłyśmy i na pewno nie było tak dobre jak oryginał ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...