Monday, July 1, 2013

Curry z kalarepki i fasoli szparagowej


Kalarepę - jedno z niewielu warzyw wywodzących się z północnej Europy - znano już 500 lat temu. To niewiele w porównaniu do kapusty czy kalafiora, który gościł na stołach starożytnych Rzymian. Pierwsze opisy tego warzywa pochodzą z XVI wieku. Otrzymano je poprzez ewolucję grubej kapusty, charakteryzującej się soczystą łodygą. Korzeń kalarepy przypomina w smaku rzepę, choć wyczuwamy w niej o wiele subtelniejszą nutę. Warzywo jest bogate w witaminę C, błonnik i potas, który odgrywa ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Dziś mamy dla Was curry z delikatnej kalarepy, fasoli szparagowej i mleka kokosowego. Wszystko przesycone mieszanką indyjskich przypraw. Warto kupić gotową żółtą pastę curry. Jeżeli akurat nie macie jej pod ręką tu piszemy czym ją zastąpić.
***
Kohlrabi and string beans curry
Kohlrabi - one of the few vegetables coming from northern Europe - have been known for 500 years. It's not that much if we compare it to the cabbage or cauliflower, which hosted on the tables of the ancient Romans. The first descriptions of this vegetable come from the sixteenth century. They were obtained by evolution of thick cabbage, characterized by juicy stem. The root resembles the taste of turnip, although you can feel a lot more subtle note. The vegetable is rich in vitamin C, fiber and potassium, which plays an important role in maintaining normal blood pressure.

Today we have for you a delicate curry with kohlrabi, string beans and coconut milk. All imbued with a mixture of Indian spices. It is worth to buy ready-made yellow curry paste. If you just do not have it on hand we're telling you here how to replace it.


Curry z kalarepki i fasoli szparagowej
czas przygotowania: 40 minut

Czego potrzebujesz?
1 kalarepa, obrana i pokrojona w kostkę
garść żółtej fasoli szparagowej, odciąć twarde końce
1 cebula, obrana i poszatkowana
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki żółtej pasty curry lub zamiennik z powyższego linku
 1 łyżka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 cm ostrej papryki, bez nasion
oliwa lub olej do smażenia

ryż do podania
ewentualnie świeża kolendra lub pietruszka

Co teraz?
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż pastę curry, kurkumę, kawałki papryczki i curry w proszku - ok. 1 minuta. 
2. Dodaj cebulę i zesmaż ją na złoto.
3. Dodaj kalarepkę i żółtą fasolkę. Podsmaż ok. 3 minut mieszając od czasu do czasu.
4. Zalej wszystko 3/4 szkl wody i gotuj pod przykryciem 15 minut, aż warzywa będą prawie ugotowane, a woda się wchłonie.
5. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na średnim ogniu ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Na koniec dosól do smaku i podawaj z ryżem.

***
Kohlrabi and string beans curry
preparation time: 40 minutes

What do you need?
1 kohlrabi, peeled and diced
bunch of yellow string beans, cut off tough ends
1 onion, peeled and diced
1 can of coconut milk
2 tablespoons curry paste or replacement of the above link
1 tablespoon curry
1 teaspoon of turmeric
1 cm of hot pepper without seeds
olive oil or cooking oil

rice to serve
 fresh coriander or parsley

What now?
1Fry in hot oil: the curry paste, turmeric, chilli pieces and curry powder - about 1 minute.
2 Add the onion and fry it until gold.
3 Add kohlrabi and yellow beans. Sauté about 3 minutes stirring from time to time.
4 Pour 3/4 a glass of water and cook, covered, 15 minutes, until the vegetables are almost cooked and water is absorbed.
5 Add coconut milk and cook over medium heat for about 15-20 minutes, until the vegetables are soft.
6 At the end of salt to taste and serve with rice.


4 comments:

  1. uwielbiam kalarepę ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Achh, chcę to jeść! Uwielbiam kalarepę i fasolkę szparagową, mniam!

    ReplyDelete
  3. Apetyczne, aromatyczne danie :) Bardzo lubię fasolkę, a tak jeszcze jej nie jadłam.

    ReplyDelete
  4. Świetne zdjęcia! :)
    Od samego patrzenia ślinka cieknie!
    dariawkuchni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...