Sunday, February 16, 2014

Libański manoush z za'atarem i pietruszkowym pesto


Manoush to libański chlebek, przypominający klasyczną, włoską pizzę. W krajach arabskich podaje się go najczęściej z za'atarem - mieszanką przypraw, której bazą jest tymianek (stąd nazwa arab. za'atar oznacza tymianek). Bukiet wzbogaca także oregano,  majeranek, sezam i czasem fioletowy sumak o lekko kwaskowym smaku. Łatwo przyrządzić go w domu. Jeżeli nie macie dostępu do sumaku, zwyczajnie go pomińcie. Należy tylko pamiętać, żeby wszystkie zioła były dobrze zmielone - wbrew pozorom wielkość i kształt ma duży wpływ na ostateczny smak potrawy.
Poniżej znajdziecie przepis na wersję tradycyjną manoush'a, a także moją wariację na ten temat: pesto z zielonej pietruszki i migdałów, czarne oliwki, a dla łakomczuchów odrobina żółtego sera.
***
Manoush is a Lebanese flatbread that resembles me of classic Italian pizza. In Arab countries it is frequently served with Za'atar - a mixture of spices, based on thyme (hence the name arab. Za'atar means thyme). Bouquet is also enriched with oregano, marjoram, sesame seeds and sometimes purple sumac with its slightly acid taste. It is easy to prepare spice mix at home. If you do not have access to sumac just skip it. Keep in mind that all herbs should be well ground - the size and shape has a big impact on the final flavor of the dish. 
Below you will find the recipe for the traditional manoush version, and also my variation on this theme: pesto made of parsley and almonds, black olives, and for gourmets - a little bit of cheese.


Manoush - libański chlebek
czas przygotowania: 30 min. pracy + 1 h rośnięcia + 15 min. pieczenia

Czego potrzebujesz na 8 chlebków?
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczk cukru
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody

Za'atar
4 prażonego sezamu
2 łyżki suszonego tymianku
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki oregano
2 łyżki sumacu (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy

Pietruszkowe pesto - oczywiście należy wszystko zmiksować
garść natki pietruszki
garść płatków migdałowych
2 ząbki czosnku
oliwa - do uzyskania półpłynnej konsystencji
sól, pieprz


Oraz: czarne oliwki, włoski ser


Co teraz?

Manoush: 
1. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Posmaruj oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 h w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Odrywaj od niego małe kulki, które następnie rozbij lekko ręką i rozwałkuj na płaskie, okrągłe placuszki.
3. Smaruj za'atarem lub pesto, wykończ dowolnymi dodatkami i piecz 10-15 minut w temp. 200 C


Manoush - Lebanese bread
preparation time: 30 min. working + 1 h growing + 15 min baking

What do you need for 8 loaves ?
2 cups all purpose flour
1 cup whole-wheat flour
2 tablespoons olive oil
2 teaspoons dry yeast
1 teaspoon sugar
1 teaspoon salt
250 ml warm water

Za'atar
4 tbs toasted sesame seeds
2 tbs dried thyme
2 tbs dried marjoram
2 tbs oregano
2 tbs sumacu (optional)
1 ts salt
4 tbs olive oil

Parsley pesto - of course you should blend it
handful of fresh parsley
a handful of flaked almonds
2 cloves of garlic
olive oil - to obtain a flowable consistency
salt and pepper


And : black olives, Italian cheese


What now?

Manoush :
1 Mix all the ingredients and knead a smooth dough. Brush with olive oil, cover with a cloth and allow to stand for 1 h in a warm place.
2 After this time, the dough should double its volume. Tear off the little balls, which then roll out into flat round pancakes.
3 Spread with Za'atar or pesto, add your additional ingredients and bake 10-15 minutes at 200 ° C



1 comment:

  1. Brzmi to strasznie fajnie, muszę zrobić - w europejskich warunkach spokojnie się da!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...