Wednesday, January 14, 2015

Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym/ Chicken with vegetables in sweet-sour sauce

Visit Aleksandra's profile on Pinterest.

Z nostalgii za wałęsaniem się po warszawkich knajpkach serwujących kuchnię chińską dopracowałam przepis na kurczaka z warzywami w sosie słodko kwaśnym. Pierwszy raz gotowałam go 4 lata temu, nie wiedząc jeszcze nic o kuchni chińskiej, technikach i umami. Dostałam wtedy pracę w chińskiej restauracji w Poznaniu. Podekscytowana obserwowałam kucharza przy pracy, zwinnie przewracającego mięso i smażącego warzywa na diabelsko dużym płomieniu. 
Kurczak słodko-kwaśny był wtedy moim ulubionym. W pierwotnym przepisie, które znalazł się kiedyś na tym blogu kompozycja opierała się na połączeniu octu z cukrem. Smakowało dobrze, jednak zdrowotnie pozostawało wiele do życzenia. Poza tym odór octu był cieżki do zniesienia. 
Dziś przepis o wiele zdrowszy i słowo o podstawowych trikach!

***
I have upgarded my old recipe for chicken with vegetables in sweet-sour sauce, most probably due to nostalgy related to the memory of wandering the small Chinese restaurants in Warsaw. Four years agi I cooked it for the first time, back then I knew nothing about Chinese cuisine, techniques and umami. I got a job in Chinese restaurant in Poznan. My excitement reached its top while observing the cook at work, swiftly flipping meat or frying vegetables at extremely high heat. 
Sweat-sour chicken was my favourite back then. In the first recipe, that was once published on this blog, composition of flavors was based on acid vinegar and sugar. Tasted quite well, but health wise remained unsatisfactory. Moreover smell of vinegar was just too much for any mortal man.
Today you can enjoy healthier recipe, completed with some essential cooking tips.








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...