Tuesday, March 10, 2015

Pikantne noodle z kawałkami kurczaka/ Spicy noodles with chicken slivers


Fuchsia Dunlop spędziła w Chinach sporo czasu, zbierając przepisy od znanych, miejscowych kucharzy. Noodle z kremowym sosem tahini są jednym z moich ulubionych.  Są jedną z popularnych ulicznych przekąsek w Syczuanie. Zwykle podaje się je na zimno, ale mnie smakują także na ciepło. To dobry pomysł na wykorzystanie resztek z kurczaka.
***
Fuchsia Dunlop spent some time in China, collecting recipes from famous, local chefs. A popular, Sichuanese street food are egg noodles with creamy tahini sauce, they are one of my favorite recipes. Served cold, however I like them warm as well. It's a great dish to utilize your chicken leftovers.

Pikantne noodle z kawałkami kurczaka
Składniki na 4 osoby

250 g noodli
1 1/2 łyżki oleju sezamowego lub z orzechów ziemnych
garść kiełków (opcjonalnie)
resztki kurczaka (ja użyłam mięsa obranego z dwóch ugotowanych udek)
2 cebule dymki, drobno posiekane

Sos (w razie konieczności podwój proporcje, ja przygotowałam swój z potrójnych, tylko dlatego, że ten sos jest tak dobry)
2 łyżki tahini + 1 łyżka wody
1 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1/2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie)
2-3 łyżki oliwy
szczypta chilli
1 łyżka oleju sezamowego

1. Przygotuj noodle wg. przepisu na opakowaniu.
2. Po odcedzeniu skrop olejem sezamowym. Wystudź.
3. Na dnie miski ułóż kiełki, następnie noodle, polej sosem, a na wierzchu ułóż kawałki kurczaka i dymkę. Jakkolwiek ja zwyczajnie wymieszałam wszystkie składnki i polałam sosem tuż przed podaniem. Palce lizać!



Spicy noodles with chicken slivers
 serves 4 people

250 g egg noodles
1 1/2 tablespoons of sesame oil or peanut oil
a handful of sprouts (optional)
 chicken leftovers (I've used meat of two boiled chicken thihgs)
2 spring onions, finely chopped

Sauce (if necessary double proportions, I tripled mine, just because this sauce is so good!)
2 tablespoons tahini + 1 tablespoon water 
1 1/2 tablespoons dark soy sauce
1/2 tablespoons light soy sauce
1 tablespoon balsamic vinegar
1/2 tablespoons rice vinegar
1 tablespoon sugar
1 clove of garlic, crushed
1/2 teaspoon Sichuan pepper (optional)
2-3 tablespoons of olive oil
pinch of chilli
1 tablespoon of sesame oil

1. Prepare noodles per instructions on the package
2. Rinse and sprinkle with sesame oil. Let it cool down.
3. While serving: place sprouts at the bottom of your plate, then noodle, pour sauce, top with chicken and spring onions. However, I just mixed everything, adding sauce at the very end. Still delicious!


2 comments:

  1. od czasu do czasu fajnie zjeść coś pikantnego; pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Hmm pewnie dobrze smakuje z wyglądu trochę jak spaghetti :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...