Monday, May 30, 2011

Pilaw z warzywami i kurkumą

Szybkie i lekkie danie na gorący, letni dzień. Przyrządza się je w 30 min a smakuje wyśmienicie. Mieszanka warzyw jest tak naprawdę dowolna. Ja preferuję zieloną fasolę, marchewkę, kukurydzę, ziemniaki w talarkach, groszek i paprykę. Do tego trochę indyjskich przypraw i gotowe!

Składniki:
  • 200 g białego ryżu
  • 3 łyżki margaryny
  • mieszanka dowolnych warzyw
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (dla tych lubiących delikatniejsze smaki, zalecam mniej)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala (opcjonalnie)
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
W głębokim garnku rozpuścić masło, następnie dodać ryż, posolić i prażyć, aż zmieni kolor na śnieżnobiały(mieszać od czasu do czasu). Dolać 400 ml gorącej wody i wsypać warzywa. Gotować po przykryciem aż ryż będzie miękki, ok 20-25 min. Po tym czasie wyłączyć ogień i zostawić ryż do przestygnięcia. Jeżeli w garnku zostało trochę wody to nic - ryż ją wciągnie. Na koniec dodać wszystkiego przyprawy. Podawać lekko przestudzony.

Wyrok od T: oczywiście jak najbardziej łaskawy! Dzięki różnorodności warzyw i przypraw w gębie tęcza smaków, a do tego brak tłuszczów i innych paskudztw. Nie próbujcie w tej formie mieszać tego w mięsem, bo szkoda zmarnować dobre danie. 
W skali pyszności: "proste rozwiązania zawsze najlepsze" 




1 comment:

  1. Pychotka ! jem juz kolejna porcje i ciagle mi malo :D !! mniaaaaaaaaaaaaaami !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...