Monday, May 2, 2011

Tort z owocami leśnymi i masą truflową

T. miał wczoraj urodziny. Specjalnie dla niego pyszny tort z owocami leśnymi, masą truflową i bitą śmietaną. Jest to lekko kwaskowaty tort - nie za słodki i bardzo letni. Goście byli zachwyceni.

Składniki:

biszkopt z przepisu na szachownicę (http://alkitchen.blogspot.com/2011/04/blog-post.html), przepis należy podzielić na 3 porcję.

Masa truflowa:
  • 2 białe czekolady Milki (to nie kryptoreklama, z innych po prostu nie wychodzi)
  • 175 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 3 śmietanfixy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g owoców leśnych (ja użyłam mrożonych)
Do nasączenia:
  • 50 ml soku z odsączonych owoców leśnych
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
  • 10 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
Do dekoracji:
  • 50 g owoców
  • reszta bitej śmietany
  • kulki uformowane z masy truflowej
+ 4-5 łyżek dżemu malinowego lub z owoców leśnych do posmarowania krążka biszkoptowego

Biszkopt upiec wg. podanego przepisu na szachownicę.

Masa truflowa: rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, w misce utrzeć masło, dodać cukier puder i ekstrakt. Czekoladę dodać do masła i miksować. Masło się rozpuści, ale to nic. Mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji, ewentualnie odstawić do ostygnięcia na pół godziny. Następnie wyłożyć ją na spód tortowy i odstawić na noc do lodówki do stężenia. Pozostałą masę truflową odstawić do lodówki, następnego dnia uformuje się z nich kulki.

Bita śmietana: śmietanę miksować ok. 5 min ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Następnie dodać odsączone owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Zalecam dekorowanie tuż przed podaniem, ponieważ śmietana może się rozpłynąć.

Polewa: rozpuścić margarynę w garnku, zdjąć go z ognia. Dodać cukier puder - mieszać, aż się rozpuści, następnie dodać kakao i wodę - wymieszać i odstawić na 15 min., aż polewa lekko stężeje.

Cały tort:
I dzień: upiec biszkopt, na spód wyłożyć masę truflową, odstawić na noc do zastygnięcia. Resztę masy odstawić do lodówki,

II dzień tuż przed podaniem: na stężałą masę truflową wyłożyć warstwę bitej śmietany z owocami, przykryć biszkoptem, nasączyć go sokiem owocowym, wymieszanym z octem balsamicznym, na drugi krążek wyłożyć dżem malinowy lub z owoców leśnych, następnie znów warstwa śmietany z owocami, na to trzeci krążek również nasączony. Następnie rozsmarować na wierzchu cienką warstwę polewy czekoladowej, a boki ozdobić bitą śmietaną. Wierzch dekorować bitą śmietaną, owocami i uformowanymi w dłoniach kulkami z masy truflowej.

Odstawić na pół godziny do lodówki, podawać!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...