Składniki:
biszkopt z przepisu na szachownicę (http://alkitchen.blogspot.com/2011/04/blog-post.html), przepis należy podzielić na 3 porcję.
Masa truflowa:
- 2 białe czekolady Milki (to nie kryptoreklama, z innych po prostu nie wychodzi)
- 175 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 500 ml śmietany 36 %
- 3 śmietanfixy
- 4 łyżki cukru pudru
- 400 g owoców leśnych (ja użyłam mrożonych)
- 50 ml soku z odsączonych owoców leśnych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki wody
- 10 g margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 50 g owoców
- reszta bitej śmietany
- kulki uformowane z masy truflowej
Biszkopt upiec wg. podanego przepisu na szachownicę.
Masa truflowa: rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, w misce utrzeć masło, dodać cukier puder i ekstrakt. Czekoladę dodać do masła i miksować. Masło się rozpuści, ale to nic. Mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji, ewentualnie odstawić do ostygnięcia na pół godziny. Następnie wyłożyć ją na spód tortowy i odstawić na noc do lodówki do stężenia. Pozostałą masę truflową odstawić do lodówki, następnego dnia uformuje się z nich kulki.
Bita śmietana: śmietanę miksować ok. 5 min ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Następnie dodać odsączone owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Zalecam dekorowanie tuż przed podaniem, ponieważ śmietana może się rozpłynąć.
Polewa: rozpuścić margarynę w garnku, zdjąć go z ognia. Dodać cukier puder - mieszać, aż się rozpuści, następnie dodać kakao i wodę - wymieszać i odstawić na 15 min., aż polewa lekko stężeje.
Cały tort:
I dzień: upiec biszkopt, na spód wyłożyć masę truflową, odstawić na noc do zastygnięcia. Resztę masy odstawić do lodówki,
II dzień tuż przed podaniem: na stężałą masę truflową wyłożyć warstwę bitej śmietany z owocami, przykryć biszkoptem, nasączyć go sokiem owocowym, wymieszanym z octem balsamicznym, na drugi krążek wyłożyć dżem malinowy lub z owoców leśnych, następnie znów warstwa śmietany z owocami, na to trzeci krążek również nasączony. Następnie rozsmarować na wierzchu cienką warstwę polewy czekoladowej, a boki ozdobić bitą śmietaną. Wierzch dekorować bitą śmietaną, owocami i uformowanymi w dłoniach kulkami z masy truflowej.
Odstawić na pół godziny do lodówki, podawać!
No comments:
Post a Comment