Tuesday, May 3, 2011

Jajka pieczone w kokilkach

Jajka przyrządzone w ten sposób mają bardzo kremową konsystencję. Przypominają jajka gotowane na miękko ale są delikatniejsze. Idealne danie na śniadanie.

Składniki na 2 osoby:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany (najlepiej kremówki)
  • odrobina masła
  • sól, pieprz
  • woda
Kokilki smarujemy wewnątrz cienką warstwą masła, następnie wlewamy do każdej po 1 łyżce śmietany i wbijamy 2 jajka. Wierzch posypujemy solą i pieprzem - nie mieszamy niczego.

Kokilki wstawiamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy naczynie wodą do wysokości 3/4 kokilek. Pieczemy przez 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Natychmiast podajemy.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...