Lekko słodka, cebulowa zupa, której smak zrównoważony jest białym winem. Podana z grzankami i ostrym serem zachwyci niejednego. Przepis z blogu smitten kitchen, lekko zmodyfikowany.
Składniki:
W teflonowym garnku rozpuścić masło i oliwę. Dodać poszatkowaną w krążki cebulę i dusić przez 15 min. Gdy cebula jest miękka, dodać sól i cukier. To najważniejszy etap, smak, który właśnie otrzymujemy będzie dźwigał całą potrawę. Cukier ma sprawić, że cebula skarmelizuje się, całość zajmuje ok. 30-40 min, podczas których musimy jej bardzo pilnować, bo lubi się przypalać. Należy naprawdę często mieszać zawartość garnka. Cebula powinna mieć złotobrązowy kolor. Po tym etapie dodać mąkę i mieszając trzymać na gazie jeszcze 3 min. Następnie wlać wino i wywar, przemieszać i gotować kolejne 20 min. Po tym czasie zupa jest gotowa. Wlewać do naczyń, na wierzch kłaść grzanki, posypać serem i pietruszką. Podawać.
Składniki:
- 680 g cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szkl. białego wina, np. Tokaj (półsłodki)
- 1, 9 l wywaru wołowego
- pieprz
- grzanki
- ostry ser żółty (ja użyłam tylżyckiego)
- drobno posiekana pietruszka
W teflonowym garnku rozpuścić masło i oliwę. Dodać poszatkowaną w krążki cebulę i dusić przez 15 min. Gdy cebula jest miękka, dodać sól i cukier. To najważniejszy etap, smak, który właśnie otrzymujemy będzie dźwigał całą potrawę. Cukier ma sprawić, że cebula skarmelizuje się, całość zajmuje ok. 30-40 min, podczas których musimy jej bardzo pilnować, bo lubi się przypalać. Należy naprawdę często mieszać zawartość garnka. Cebula powinna mieć złotobrązowy kolor. Po tym etapie dodać mąkę i mieszając trzymać na gazie jeszcze 3 min. Następnie wlać wino i wywar, przemieszać i gotować kolejne 20 min. Po tym czasie zupa jest gotowa. Wlewać do naczyń, na wierzch kłaść grzanki, posypać serem i pietruszką. Podawać.
No comments:
Post a Comment