Friday, May 6, 2011

Francuska zupa cebulowa

Lekko słodka, cebulowa zupa, której smak zrównoważony jest białym winem. Podana z grzankami i ostrym serem zachwyci niejednego. Przepis z blogu smitten kitchen, lekko zmodyfikowany.

Składniki:
  • 680 g cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szkl. białego wina, np. Tokaj (półsłodki)
  • 1, 9 l wywaru wołowego
  • pieprz
Do wykończenia:
  • grzanki
  • ostry ser żółty (ja użyłam tylżyckiego)
  • drobno posiekana pietruszka
W teflonowym garnku rozpuścić masło i oliwę. Dodać poszatkowaną w krążki cebulę i dusić przez 15 min. Gdy cebula jest miękka, dodać sól i cukier. To najważniejszy etap, smak, który właśnie otrzymujemy będzie dźwigał całą potrawę. Cukier ma sprawić, że cebula skarmelizuje się, całość zajmuje ok. 30-40 min, podczas których musimy jej bardzo pilnować, bo lubi się przypalać. Należy naprawdę często mieszać zawartość garnka. Cebula powinna mieć złotobrązowy kolor. Po tym etapie dodać mąkę i mieszając trzymać na gazie jeszcze 3 min. Następnie wlać wino i wywar, przemieszać i gotować kolejne 20 min. Po tym czasie zupa jest gotowa. Wlewać do naczyń, na wierzch kłaść grzanki, posypać serem i pietruszką. Podawać.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...