Thursday, June 9, 2011

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą


Przepis na te naleśniki pochodzi z dodatku do Gazety wyborczej - Palce lizać, jest przeze mnie lekko zmodyfikowany. Przygotowanie farszu zajmuje 10 min, jedyny kłopot sprawia smażenie naleśników. Mimo wszystko warto - ser ricotta idealnie łączy się ze szpinakiem i daje bardzo delikatny, aksamitny smak.
****************************************************************************
English: Spinach-ricotta pancakes 
It takes only 30 mins to prepare this awesome, super-delicious pancakes stuffed with green spinach and soft ricotta cheese!
Must try it!

 


Co potrzebujesz?
Składniki na tyle naleśników, co na obrazku:
  • 300 g. mrożonego szpinaku
  • 150 g sera ricotta
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Naleśniki ok. 5 szt:
  • szkl. mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl wody
  • pieprz, sól
  • ulubione zioła - w moim przypadku pietruszka i zioła prowansalskie
  • tłuszcz do smażenia
Co teraz?
1. Na lekko rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Dodaj szpinak duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Dorzuć ser, wymieszaj, dopraw i odstaw do przestygnięcia.
2. W osobnej misce wymieszaj składniki na naleśniki, smaż na oliwie lub margarynie rozprowadzając równo ciasto na patelni.3. Naleśniki posmaruj farszem (ok. 1 łyżki do jednego naleśnika) i zwiń w  ruloniki. Podawaj tak lub podsmażając je na maśle. Jako dodatku można użyć też sosu czosnkowego - pasuje idealnie. (jogurt+czosnek)


English: Spinach-ricotta pancakes

What do you need?
300 g frozen spinach 

150 g ricotta cheese 
2 crushed cloves of garlic
salt, pepper, nutmeg


Pancakes (about 5 pc):
cup of flour
1/2 cup milk
1/2 cup water
pepper, salt
favorite herbs - in my case, parsley and herbs de Provence
fat for frying

What now?

1. Fry garlic in olive oil, carefuly not to burn it. Add spinach and cook, covered, over low heat for about 10 minutes. Add cheese, stir, season and set aside to cool.
2.
Mix ingredients for the pancake, pour the flat cakes over hot olive oil or butter and fry from two sides.
3. Stuff the pancakes with spinach and ricotta (about 1 tablespoon to one pancake) and wrap them in rolls. Serve immediately. In addition, you can use garlic sauce - fits perfectly. (yogurt + garlic)


4 comments:

  1. uwielbiam te naleśniki <3

    ReplyDelete
  2. Bardzo pysznie to wyglada, lubię i ricottę i szpinak... trzeba zrobić, nie ma rady:)))

    ReplyDelete
  3. Witaj,
    bardzo pysznie i ciekawie u Ciebie.Naleśniki uwielbiam.Wersja ze szpinakiem i ricottą to wspaniała kompozycja smaków.
    Mam na nie ochotę i na ponowne odwiedziny u Ciebie też.
    Pozdrowienia!

    ReplyDelete
  4. och jak pysznie :) szczególnie z tym szpinakiem

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...