Tuesday, July 12, 2011

Risotto verde

Przepis podpatrzony w programie Kuchenne rewolucje. Jest pyszneeee, ale trzeba postępować dokładnie wg. przepisu. Najważniejsze jest odpowiednie przyrządzenie ryżu i tego się trzymajmy.

Składniki:
  • 150 g ryżu arborio 
  • 1/2 cukini
  • 100 g fasolki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 1/2 cebuli
  • oliwa
  • 1/2 l. bulionu
  • 1/4 szkl.białego półwytrawnego wina
  • parmezan
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, następnie dodać ryż i prażyć go, aż ziarenka będą białe. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i obraną fasolkę szparagową. Wlać wino, poczekać, aż odparuje. Dolewać bulion po 1 łyżce wazowej - w międzyczasie mieszać, a gdy płyn się wchłonie dolewać następną łyżkę. Postępować tak, aż ryż będzie wystarczająco miękki. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać zmiażdżony czosnek i dosolić do smaku. Gdy ryż jest gotowy dodać listki świeżej bazylii, podawać posypane parmezanem.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...