Friday, March 16, 2012

Sernik na jogurcie z migdałową bezą i pomarańczami


Okazało się, że migdały idealnie pasują do karmelu, pomarańczy i delikatnego, jogurtowego sernika.

Składniki:
sernik:
  • 1050 ml jogurtu greckiego
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 czubate łyżki mąki tortowej
  • 7 jaj
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • kropla aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • papier do pieczenia, tłuszcz do formy
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
galaretka:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 i 1/2 cienkich plastrów pomarańćzy
beza:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 krople aromatu migdałowego
 wierzch:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • mielone migdały do posypania
  • starta skórka pomarańczowa do dekoracji

masa krówkowa:
nakłuwamy wierzch puszki skondensowanego mleka, wstawiamy ją do garnka wypełnionego wodą do 3/4 jej wysokości i gotujemy 4 h. Pamiętajcie, żeby od czasu do czasu dolewać wody, inaczej garnek spalony.

beza:
 białka ubijamy z cukrem na gładką, sztywną masę, dodajemy aromat migdałowy i migdały, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Formę, w której będziemy piec sernik wykładamy papierem do pieczenie, smarujemy tłuszczem, wlewamy bezę i pieczemy 20 min w temp. 180 C. Jeśli beza się rumieni można ją przykryć od góry papierem do wypieków.

sernik:
białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sok z cytryny i ubijamy z 1/2 szkl. cukru na gładką, lśniącą masę. Żółtka ucieramy z resztą cukru (co białości), dodajemy olej, a potem na przemian odrobinę jogurtu i budyniu, cały czas miksując. Na koniec dosypujemy mąkę, pomarańczową skórkę i aromat. Do masy dodajemy pianę, delikatnie mieszając wszystko drewnianą łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go margaryną, układamy na dnie biszkopty, wlewamy masę i pieczemy ciasto przez ok. 1h w temp. 160 C. Po upieczeniu przez 20 min nie otwieramy piekarnika, po tym czasie uchylamy lekko drzwi i pozawalamy ciastu ostygnąć w piecu.

galaretka:
przygotowujemy galaretki wg. przepisu na opakowaniu, wkładamy do lodówki, żeby lekko stężała. Do dekorowania ciasta nie może być płynna, bo wszystko zostanie wchłonięte.


Kiedy sernik jest ostygnięty, układamy na nim plastry pomarańczy, układamy na wpół stężałą galaretkę. Następnie przyciskamy gotową bezą, a wierzch smarujemy cienko masą krówkową, posypujemy migdałami i dekorujemy skórką pomarańczową.




2 comments:

  1. Jakie obłędne ciasto. Będzie teraz za mną chodziła ochota na słodkie. Pozdrawiam.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...