Friday, June 1, 2012

Chlebowe miseczki z sałatką z makaronu orzo.

Na ten ciekawy pomysł natknęłam się w ostatnim wydaniu Palce lizać!. Tam, chlebowe miseczki, proponowano wypełnić masą krewetkową. Z braku krewetek pojawiła się koncepcja sałatki z dodatkiem zielonego ogórka, ananasa i greckiego makaronu orzo, przypominającego ryż.
Myślałam, że przygotowanie miseczek chlebowych sprawi nie lada trudność(trzeba w końcu cienko rozwałkować chleb testowy), jednak okazało się, że wszystko jest banalnie proste.
30 min i przystawka gotowa.

Składniki:

Sałatka:
  • 150 g makaronu orzo
  • 1 średni, zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 3 plastry dobrej szynki pokrojonej w kostkę
  • 2 jajka ugotowane na twarde i pokrojone w kostkę
  • mały pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej (opcjonalnie)
  • puszka kukurydzy
  • 3 plastry ananasa z puszki pokrojonego w małe kawałki
  • sól, pieprz, majonez (tyle, ile macie ochotę; można go wymieszać połowicznie z jogurtem, na pewno wyjdzie mnie kalorycznie)
Miseczki chlebowe:
  • 8 kromek dobrego chleba tostowego (nie może się rwać)
  • woda
Makaron gotujemy al dente, po ugotowaniu zahartuj i wymieszaj z ogórkiem, kukurydzą, ananasem, szynką, kolendrą, jajkami. Dodaj majonez i dopraw. Odstaw, żeby smaki się przegryzły.

Odkrój z kromek wszystkie spieczone skórki. Każdy środek wałkuj, aż do uzyskania cienkich płatów. Następnie układaj je w formie na muffiny (najlepsze są te głębokie, metalowe), starając się jak najlepiej dopasować chleb do kształtu formy. Wszystko skrop lekko wodą i wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15 min lub do uzyskania pożądanej chrupkości.

Ostudź formy i wypełnij je sałatką.

1 comment:

  1. Bardzo ciekawy sposób podania sałatki..kradnę!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...