Sałatka z pora to przepis podsunięty przez kolegę J. podczas jednej z kulinarnych dyskusji.
Duszony na maśle por smakuje naprawdę świetnie z prażonym słonecznikiem. Przeplatająca się miękkość i chrupkość tej sałatki to chyba jej największy plus, a do tego delikatny, maślany aromat.
Polecam jako dodatek do zdecydowanych smaków.
U mnie wystąpiła razem z Kalafior z gremolatą na bogato
Składniki na 3 osoby:
Z pora wykorzystujemy tylko twardą część, pozbywając się liści. Łodygę kroimy w krążki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i prażymy na niej słonecznik, aż lekko się zarumieni. Przekładamy go do miseczki, na patelnie dodajemy drugą łyżeczkę masła i pod przykryciem dusimy warzywo.Dodajemy pieprz. Kiedy por jest miękki i rumiany dodajemy do słonecznika i podajemy. Można dosolić do smaku.
Duszony na maśle por smakuje naprawdę świetnie z prażonym słonecznikiem. Przeplatająca się miękkość i chrupkość tej sałatki to chyba jej największy plus, a do tego delikatny, maślany aromat.
Polecam jako dodatek do zdecydowanych smaków.
U mnie wystąpiła razem z Kalafior z gremolatą na bogato
Składniki na 3 osoby:
- 1 por
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki masła
- pieprz ziołowy
Z pora wykorzystujemy tylko twardą część, pozbywając się liści. Łodygę kroimy w krążki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i prażymy na niej słonecznik, aż lekko się zarumieni. Przekładamy go do miseczki, na patelnie dodajemy drugą łyżeczkę masła i pod przykryciem dusimy warzywo.Dodajemy pieprz. Kiedy por jest miękki i rumiany dodajemy do słonecznika i podajemy. Można dosolić do smaku.
Takie proste, a na pewno smaczne!
ReplyDelete