Tuesday, August 14, 2012

Duszony por z ziarnami słonecznika

Sałatka z pora to przepis podsunięty przez kolegę J. podczas jednej z kulinarnych dyskusji.
Duszony na maśle por smakuje naprawdę świetnie z prażonym słonecznikiem. Przeplatająca się miękkość i chrupkość tej sałatki to chyba jej największy plus, a do tego delikatny, maślany aromat.
Polecam jako dodatek do zdecydowanych smaków.
U mnie wystąpiła razem z  Kalafior z gremolatą na bogato

Składniki na 3 osoby:
  • 1 por
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki masła
  • pieprz ziołowy 
Z pora wykorzystujemy tylko twardą część, pozbywając się liści. Łodygę kroimy w krążki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i prażymy na niej słonecznik, aż lekko się zarumieni. Przekładamy go do miseczki, na patelnie dodajemy drugą łyżeczkę masła i pod przykryciem dusimy warzywo.Dodajemy pieprz.  Kiedy por jest miękki i rumiany dodajemy do słonecznika i podajemy. Można dosolić do smaku.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...