Friday, November 9, 2012

Zupa z mlekiem kokosowym, pieczarkami i kukurydzą

Pyszna orientalna zupa, która bazuje na łagodnym mleku kokosowym. Dopełnieniem jego delikatnego smaku jest ostry i wyrazisty imbir, czosnek i zielona pasta curry. Do tego szczypta płatków chilli, pieczarki, złota kukurydza i kiełki fasoli mung.

Składniki na 2 osoby:
  • 250 ml dowolnego bulionu (jeśli jesz mięso użyj drobiowego, jeżeli nie - warzywnego)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1 cm startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 7 pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki kiełków fasoli mung
  • 3 paski czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • makaron sojowy (opcjonalnie)
Do nieprzywierającego garnka wrzucamy czosnek, chilli, imbir, pastę curry i curry w proszku, podlewamy łyżką oliwy i smażymy, aż czosnek zrobi się jasnozłoty. Dodajemy pieczarki, zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 min. Następnie wrzucamy kukurydzę, fasolę i czerwoną paprykę i gotujemy kolejne 10 min.  Na końcu dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i makaron sojowy, przygotowany wg. przepisu na opakowaniu.

Podajemy lekko przestudzoną.


2 comments:

  1. oj tak! to bardzo trafia w moje gusta! od jakiegos czasu planuje ugotowac zupe z mlekiem kokosowym i twoj przepis tym bardziej mnie do tego zachecil. pozdrawiam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. polecam, bo wychodzi naprawdę pysznie : )

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...