Pyszna orientalna zupa, która bazuje na łagodnym mleku kokosowym. Dopełnieniem jego delikatnego smaku jest ostry i wyrazisty imbir, czosnek i zielona pasta curry. Do tego szczypta płatków chilli, pieczarki, złota kukurydza i kiełki fasoli mung.
Składniki na 2 osoby:
Podajemy lekko przestudzoną.
Składniki na 2 osoby:
- 250 ml dowolnego bulionu (jeśli jesz mięso użyj drobiowego, jeżeli nie - warzywnego)
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 2 starte ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 1 cm startego korzenia imbiru
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka curry w proszku
- 7 pieczarek, pokrojonych w plastry
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 4 łyżki kiełków fasoli mung
- 3 paski czerwonej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- makaron sojowy (opcjonalnie)
Podajemy lekko przestudzoną.
oj tak! to bardzo trafia w moje gusta! od jakiegos czasu planuje ugotowac zupe z mlekiem kokosowym i twoj przepis tym bardziej mnie do tego zachecil. pozdrawiam :)
ReplyDeletepolecam, bo wychodzi naprawdę pysznie : )
Delete