Na wszystkich stereotypowych przedstawieniach narodu żydowskiego, każdy Żyd krzyczy Aj waj!To prawie jak war : ) Stąd nazwa tej węgierskiej pasty wprawia mnie w zdumienie. Węgierska czy żydowska - na pewno smaczna.
Po raz pierwszy spotkałam się z nią parę tygodni temu - był to prezent od naszego gościa z Ukrainy. Tamta pasta została wyprodukowana w Mołdawi, wtedy nie wiedziałam jeszcze, że znana jest pod nazwą ajwar. Jego lekko pikantny smak i gładka konsystencja od razu podbiły nasze kubki smakowe.
Oryginalny ajwar przygotowuje się z pieczonych bakłażanów i papryk, z dodatkiem czosnku, oliwy, soli i czasem octu lub pomidorów. Roczna produkcja - ze względu na uciążliwą konieczność obierania warzyw ze skórki - wynosi zaledwie 640 ton. A cóż znaczy 640 ton na cały świat?
Składniki na ok 300 ml.
Po raz pierwszy spotkałam się z nią parę tygodni temu - był to prezent od naszego gościa z Ukrainy. Tamta pasta została wyprodukowana w Mołdawi, wtedy nie wiedziałam jeszcze, że znana jest pod nazwą ajwar. Jego lekko pikantny smak i gładka konsystencja od razu podbiły nasze kubki smakowe.
Oryginalny ajwar przygotowuje się z pieczonych bakłażanów i papryk, z dodatkiem czosnku, oliwy, soli i czasem octu lub pomidorów. Roczna produkcja - ze względu na uciążliwą konieczność obierania warzyw ze skórki - wynosi zaledwie 640 ton. A cóż znaczy 640 ton na cały świat?
Składniki na ok 300 ml.
- 1 bakłażan
- 3 papryki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól
- ostra papryka, u mnie 1/4 łyżeczki płatków chilli
od jakiegoś czasu " palę " się na zrobienie Ajwar. Zrobię pikantną wersję jak sto diabłów, to przynajmniej zaraz rodzinka nie wchłonie wszystkiego :D
ReplyDeletePozdrawiamy serdecznie
Tapenda
myślę, że po paru dniach mogą się przyzwyczaić i nici z twojego demonicznego planu : )
DeleteJa dostałam jeden przepis na domowy ajwar od Bułgarki a drugi od Serba i po połączeniu obu tych przepisów wyszedł najlepszy ajwar, jaki w życiu jadłam :)
ReplyDeletepodrzuć, to może mnie też wyjdzie taki dobry następnym razem - chociaż ten też jest całkiem niezły : )
Deletepycha! Uwielbiam ajwar. Muszę w końcu zrobić!
ReplyDeletepolecam : )
Delete