Sunday, November 11, 2012

Ajwar!

Na wszystkich stereotypowych przedstawieniach narodu żydowskiego, każdy Żyd krzyczy Aj waj!To prawie jak war : ) Stąd nazwa tej węgierskiej pasty wprawia mnie w zdumienie. Węgierska czy żydowska - na pewno smaczna.

Po raz pierwszy spotkałam się z nią parę tygodni temu - był to prezent od naszego gościa z Ukrainy. Tamta pasta została wyprodukowana w Mołdawi, wtedy nie wiedziałam jeszcze, że znana jest pod nazwą ajwar. Jego lekko pikantny smak i gładka konsystencja od razu podbiły nasze kubki smakowe.

Oryginalny ajwar przygotowuje się z pieczonych bakłażanów i papryk, z dodatkiem czosnku, oliwy, soli i czasem octu lub pomidorów. Roczna produkcja - ze względu na uciążliwą konieczność obierania warzyw ze skórki - wynosi zaledwie 640 ton. A cóż znaczy 640 ton na cały świat?

Składniki na ok 300 ml.
  • 1 bakłażan
  • 3 papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • ostra papryka, u mnie 1/4 łyżeczki płatków chilli
Bakłażana nacinamy tak jak widać na obrazku poniżej - tj. nacinamy go w kratkę, nie dochodząc do samego środka, żeby warzywa się nie rozpadło. Papryki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne. Warzywa pieczemy ok. 40 min w temp. 180 C lub do momentu, aż będą miękkie i pomarszczone. Po upieczeniu należy ściągnąć z nich skórkę i zmiksować miąższ. W czasie miksowania dodajemy czosnek, oliwę, sól i paprykę. Żeby pasta poleżała dłużej, przekładamy ją do słoiczka, zakręcamy i pasteryzujemy. Ma wtedy bardziej zwartą i gęstą konsystencję.






6 comments:

  1. od jakiegoś czasu " palę " się na zrobienie Ajwar. Zrobię pikantną wersję jak sto diabłów, to przynajmniej zaraz rodzinka nie wchłonie wszystkiego :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    ReplyDelete
    Replies
    1. myślę, że po paru dniach mogą się przyzwyczaić i nici z twojego demonicznego planu : )

      Delete
  2. Ja dostałam jeden przepis na domowy ajwar od Bułgarki a drugi od Serba i po połączeniu obu tych przepisów wyszedł najlepszy ajwar, jaki w życiu jadłam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. podrzuć, to może mnie też wyjdzie taki dobry następnym razem - chociaż ten też jest całkiem niezły : )

      Delete
  3. pycha! Uwielbiam ajwar. Muszę w końcu zrobić!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...