Niebo w gębie i to w 30 minut? Nic prostszego. Ten delikatny pilaf urzeka łagodnym smakiem i chrupkimi, maślanymi orzeszkami ziemnymi. Świetnie sprawdza się w ducie jako osoba towarzysząca mięsku lub innym warzywkom, ale z pewnością może wystąpić solo - i to mówię z własnego doświadczenie.
Przyrządza się go naprawdę prosto i szybko, a do tego całkiem nieźle wygląda.
Składniki na 2 osoby:
Mała rada: Nie musicie wygotowywać całej wody z ryżu, jeżeli niewiele jej zostało, wyłączcie gaz, przykryjcie garnek lub głęboką patelnie i poczekajcie, aż woda się wchłonie. Macie pewność, że pilaf nie rozgotuje się.
Przyrządza się go naprawdę prosto i szybko, a do tego całkiem nieźle wygląda.
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl ryżu basmati
- 80 g niełuskanych orzeszków ziemnych
- 1 duża cebula
- 1,5 szkl bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- szczypta szafranu - ok. 7 płatków
- nieprzywierający garnek lub patelnia
Mała rada: Nie musicie wygotowywać całej wody z ryżu, jeżeli niewiele jej zostało, wyłączcie gaz, przykryjcie garnek lub głęboką patelnie i poczekajcie, aż woda się wchłonie. Macie pewność, że pilaf nie rozgotuje się.
Brzmi smakowicie! Pozdrawiam :-)
ReplyDeleteWierze, ze dobry bo sama czesto robie pilaf w roznych postaciach
ReplyDelete