Brukselka na obiad to temat bardzo kontrowersyjny. Niby taka mała, zielona, a jednak nie da się się jej potraktować obojętnie. Gdy byłam dzieckiem jej gorzki smak spędzał mi sen z powiek. Dzisiaj wiem, że z brukselką jak z kobietą - trzeba wiedzieć jak do niej podejść. Do tego z sercem i ze słodkościami.
Przepis znalazłam an stronie: Oh my veggies, lekko zmodyfikowałam i oto jest. Po 22 latach dowiaduje się, że żeby pozbyć się koszmarnego, gorzkiego posmaku wystarczy ją upiec...
Brukselka świetnie smakuje w słodko-ostrym połączeniu. Kto by pomyślał?
Składniki na 2 osoby:
Przepis znalazłam an stronie: Oh my veggies, lekko zmodyfikowałam i oto jest. Po 22 latach dowiaduje się, że żeby pozbyć się koszmarnego, gorzkiego posmaku wystarczy ją upiec...
Brukselka świetnie smakuje w słodko-ostrym połączeniu. Kto by pomyślał?
Składniki na 2 osoby:
- 300 g brukselki
- 120 g czerwonego winogrona
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- 1 średnie, kwaśne jabłko
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego (najlepiej indonezyjskiego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli do smaku
- kasza pęczak do podania - ok. 150 g.
- 1 łyżka oliwy
Coś czuję, że to cudowne połączenie :-D
ReplyDelete