Czy zauważyliście, że wasze ulubione warzywa i owoce są dwa razy droższe niż jeszcze miesiąc temu? No tak, bo właśnie minął na nie sezon i przyjeżdżają do nas ze słonecznej Hiszpanii, Turcji, Włoch czy innego, ciepłego miejsca, w którym chętnie bym się teraz znalazła.
W zimę w Polsce nic nie rośnie - fakt. Poniżej znajdziecie kalendarz sezonowych warzyw i owoców, po które warto sięgnąć - bo raz, że tanie to i zdrowe. A jeśli ktoś lubi być na topie, to niech wie, że obecnie mówi się, że podstawą codziennej diety powinny być rośliny, które rosną w naszej strefie klimatycznej.
No dobrze, ale co zrobić z taką kapustą? Sama nie wiedziałam, aż nie spróbowałam i wyszło całkiem smakowicie.
Składniki na 4 osoby:
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż będzie miękka - ok. 20/30 min od zagotowania. Po tym czasie dolewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Część zupy miksujemy na gładką masę. Chyba, że chcecie uzyskać krem - więc miksujecie wszystko. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy ją. Kiedy jest już rumiana dodajemy imbir, zmiażdżony czosnek i chilli. Wszystko zasmażamy chwilę. Po czym dodajemy do zupy i gotujemy, żeby smaki połączyły się. Na koniec wlewamy sok z cytryny i otrzymujemy piękny, bordowy kolor.
Podajemy z pieczywem czosnkowym, świeżą bagietką lub samą udekorowaną skórką cytrynową i płatkami chilli!
A oto i kalendarz, ze strony Jedz lokalnie:
kolor fioletowy : )
W zimę w Polsce nic nie rośnie - fakt. Poniżej znajdziecie kalendarz sezonowych warzyw i owoców, po które warto sięgnąć - bo raz, że tanie to i zdrowe. A jeśli ktoś lubi być na topie, to niech wie, że obecnie mówi się, że podstawą codziennej diety powinny być rośliny, które rosną w naszej strefie klimatycznej.
No dobrze, ale co zrobić z taką kapustą? Sama nie wiedziałam, aż nie spróbowałam i wyszło całkiem smakowicie.
Składniki na 4 osoby:
- 1 kg czerwonej kapusty ( kosztuje grosze - 1,20 zł/kg)
- 700 ml bulionu
- sok z 1 cytryny
- 1 duża cebula
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- chilli do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl. mleka
- pieprz, sól
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż będzie miękka - ok. 20/30 min od zagotowania. Po tym czasie dolewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Część zupy miksujemy na gładką masę. Chyba, że chcecie uzyskać krem - więc miksujecie wszystko. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy ją. Kiedy jest już rumiana dodajemy imbir, zmiażdżony czosnek i chilli. Wszystko zasmażamy chwilę. Po czym dodajemy do zupy i gotujemy, żeby smaki połączyły się. Na koniec wlewamy sok z cytryny i otrzymujemy piękny, bordowy kolor.
Podajemy z pieczywem czosnkowym, świeżą bagietką lub samą udekorowaną skórką cytrynową i płatkami chilli!
A oto i kalendarz, ze strony Jedz lokalnie:
kolor fioletowy : )
super ! z radoscia dodaję do akcji !!! :D
ReplyDelete