Thursday, December 6, 2012

Zupa z czerwonej kapusty z cytrynową nutą

Czy zauważyliście, że wasze ulubione warzywa i owoce są dwa razy droższe niż jeszcze miesiąc temu? No tak, bo właśnie minął na nie sezon i przyjeżdżają do nas ze słonecznej Hiszpanii, Turcji, Włoch czy innego, ciepłego miejsca, w którym chętnie bym się teraz znalazła.
W zimę w Polsce nic nie rośnie - fakt. Poniżej znajdziecie kalendarz sezonowych warzyw i owoców, po które warto sięgnąć - bo raz, że tanie to i zdrowe. A jeśli ktoś lubi być na topie, to niech wie, że obecnie mówi się, że podstawą codziennej diety powinny być rośliny, które rosną w naszej strefie klimatycznej.

No dobrze, ale co zrobić z taką kapustą? Sama nie wiedziałam, aż nie spróbowałam i wyszło całkiem smakowicie.








Składniki na 4 osoby:
  • 1 kg czerwonej kapusty ( kosztuje grosze - 1,20 zł/kg)
  • 700 ml bulionu
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • chilli do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. mleka
  • pieprz, sól
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy aż będzie miękka - ok. 20/30 min od zagotowania. Po tym czasie dolewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia. Część zupy miksujemy na gładką masę. Chyba, że chcecie uzyskać krem - więc miksujecie wszystko. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy ją. Kiedy jest już rumiana dodajemy imbir, zmiażdżony czosnek i chilli. Wszystko zasmażamy chwilę. Po czym dodajemy do zupy i gotujemy, żeby smaki połączyły się. Na koniec wlewamy sok z cytryny i otrzymujemy piękny, bordowy kolor.

Podajemy z pieczywem czosnkowym, świeżą bagietką lub samą udekorowaną skórką cytrynową i płatkami chilli!





A oto i kalendarz, ze strony Jedz lokalnie:




kolor fioletowy : )

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...