Suszone daktyle są idealne nie tylko na świąteczny stół, ale też codzienne rozpieszczanie się. Bogate w witaminę A, C, B1, B2 i PP. Ponoć leczą przeziębienie - chociaż nie wiem w jakich ilościach trzeba je jeść, żeby nagle ozdrowieć.
Poza tym mają całe mnóstwo wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu, przez co są zalecane przy dużym wysiłku fizycznym (jeśli akurat uczycie się do sesji czy przygotowujecie do maratonu - można jednego chapnąć). Na Bliskim Wschodzie są nieodłącznym składnikiem ramadanowego posiłku. Parę daktylków i można brać się za jedzenie. A wierzcie mi, po całym dniu poszczenia, bez pokarmu i kropli wody - daktyle smakują jeszcze lepiej. Wy za to możecie podać je na wigilię.
Dzisiaj przedstawiamy sposób na zdrowe słodycze - banalnie proste i nieziemsko pyszneee, do tego bez cukru. A ponieważ suszone daktyle są ostatnio śmiesznie tanie - niecałe 1,50 zł za 150 g, więc nie ma na co czekać tylko brać się za masową produkcję. W końcu idą święta, a te słodkie kuleczki świetnie wpisuję się w świąteczną atmosferę.
Składniki na 12 kulek:
Tak, to wszystko : )
Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 min. Dodajemy sok z cytryny i w zależności od tego czy dysponujemy sprzętem czy też nie - albo miksujemy na gładką masę, albo - jak ja - ugniatamy wszystko rękoma, formułując małe kulki. Obtaczamy w kakao i gotowe. No banał przecież : )) Zdziwicie się jakie są dobre!
english
Pour the water over the dried dates and wait for 15 mins. After that time add lemon juice, blend everything or smash with your fingers. Then form a little balls and coat in cocoa. That's all : )
Inspirację do tego przepisu czerpałam z bloga Kuchnia Wegetariańska. Tak naprawdę zachowany jest tylko ogólny wygląd potrawy i główne składniki : daktyle i kakao. Cała reszta pochodzi ode mnie - gdyż zwyczajnie zapomniałam co było w oryginalne :) Żeby oddać jednak honory pomysłodawczyni umieściłam powyższy link. :)
Poza tym mają całe mnóstwo wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu, przez co są zalecane przy dużym wysiłku fizycznym (jeśli akurat uczycie się do sesji czy przygotowujecie do maratonu - można jednego chapnąć). Na Bliskim Wschodzie są nieodłącznym składnikiem ramadanowego posiłku. Parę daktylków i można brać się za jedzenie. A wierzcie mi, po całym dniu poszczenia, bez pokarmu i kropli wody - daktyle smakują jeszcze lepiej. Wy za to możecie podać je na wigilię.
Dzisiaj przedstawiamy sposób na zdrowe słodycze - banalnie proste i nieziemsko pyszneee, do tego bez cukru. A ponieważ suszone daktyle są ostatnio śmiesznie tanie - niecałe 1,50 zł za 150 g, więc nie ma na co czekać tylko brać się za masową produkcję. W końcu idą święta, a te słodkie kuleczki świetnie wpisuję się w świąteczną atmosferę.
Składniki na 12 kulek:
- 150 g suszonych daktyli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 4 łyżki gorącej wody
Tak, to wszystko : )
Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 15 min. Dodajemy sok z cytryny i w zależności od tego czy dysponujemy sprzętem czy też nie - albo miksujemy na gładką masę, albo - jak ja - ugniatamy wszystko rękoma, formułując małe kulki. Obtaczamy w kakao i gotowe. No banał przecież : )) Zdziwicie się jakie są dobre!
english
- 150 g dried dates
- 1 tbsp lemon juice
- 2 tbsp natural cocoa
- 4 tbsp hot water
Pour the water over the dried dates and wait for 15 mins. After that time add lemon juice, blend everything or smash with your fingers. Then form a little balls and coat in cocoa. That's all : )
Inspirację do tego przepisu czerpałam z bloga Kuchnia Wegetariańska. Tak naprawdę zachowany jest tylko ogólny wygląd potrawy i główne składniki : daktyle i kakao. Cała reszta pochodzi ode mnie - gdyż zwyczajnie zapomniałam co było w oryginalne :) Żeby oddać jednak honory pomysłodawczyni umieściłam powyższy link. :)
Zobyłaś moje serce tym przepisem <3 dla mnie cukrzyka to zbawienie!
ReplyDeletemam zatem nadzieję, że się przyda : )) spróbuj - jest naprawdę pyszny :)
Deletezrobię na pewno w przyszłym tygodniu, bo ostatnio polubiłam daktyle :)
ReplyDeleteidealne na świąteczny prezent ;)
ReplyDelete