Były już nachosy (o tu), teraz pora na domową salsę. T. przygotował ją dzisiaj wg. swojej receptury i wiecie co? Jest świetna. Głęboki, słodki smak pomidorów, smażona cebulka, aromat czosnku, kuminu i ostrej papryczki! Salsa idealna. Zachęcamy was do wypróbowania, tymczasem my....zaraz siadamy i zajadamy :)
*******************************************************************************
English: Homemade tomato salsa!
We already prepared whole bowl of nachos (right here), and now it's time for home-made salsa. T. prepared it today and you know what? It's so delicious!. The deep, sweet flavor of tomatoes, fried onions, the aroma of garlic, cumin and hot pepper! The perfect salsa! We encourage you to try it out :)
Domowa salsa pomidorowa!
czas przygotowania: 40 min
2 puszki pomidorów w kawałkach
2 duże cebule, pokrojone w małą kostkę
kostka warzywnego bulionu
1 łyżeczka kuminu
2 pepperoncini
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
oliwa
sól
Co teraz?
1. Na łyżeczce oliwy podsmażyć cebulkę. Kiedy jest złota dodajemy czosnek, kumin i pepperoncini i wszystko razem zasmażamy chwilę.
2. Dodajemy pomidory, kostkę bulionową i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość - ok. 30-40 min. Od czasu do czasu mieszamy.
3. Na końcu dosalamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
English:
Homemade tomato salsa!
preparation time: 40 min
2 cans of tomatoes in pieces
2 large onions, cut into small cubes
2 cans of tomatoes in pieces
2 large onions, cut into small cubes
1 intstant veg broth cube
1 teaspoon of cumin
2 pepperoncini
2 large cloves of garlic, crushed
olive oil
salt
Now what?
1.Using a teaspoon of olive oil fry the onion. When it is golden add the garlic, cumin and pepperoncini and fry everything together for a while.
2. Add the tomatoes, broth cubes and cook over low heat until the sauce thickens and reduces in volume - about 30-40 minutes. From time to time stir.
3. Add salt at the end and set aside to cool.
1 teaspoon of cumin
2 pepperoncini
2 large cloves of garlic, crushed
olive oil
salt
Now what?
1.Using a teaspoon of olive oil fry the onion. When it is golden add the garlic, cumin and pepperoncini and fry everything together for a while.
2. Add the tomatoes, broth cubes and cook over low heat until the sauce thickens and reduces in volume - about 30-40 minutes. From time to time stir.
3. Add salt at the end and set aside to cool.
nomnomnom, super pomysł :). Zawsze robię ze świeżych pomidorów, tak na szybko, jednak widzę, że ta Twoja salsa może podbić serce mojego Męża :)
ReplyDeleteO i kolejny pyszny który mi się bardzo podoba, w ogóle to mi się u Ciebie podoba:-). Dobrze, że mnie odwiedziłaś:-) bo teraz już wiem że istnieje kolejny świetny blog:-). Zostaję na dłużej!
ReplyDelete