Wednesday, January 30, 2013

Noodle z białą rzodkiewką i siemieniem lnianym


Ostatnio napadł mnie pewien pomysł na szybką i prostą chińszczyznę z wykorzystaniem warzywa, którego istnienie do tej pory negowałam. Mowa o białej rzodkwi. Wiem, że nadaje się na kanapki. Ok. Robiłam z niej ostatnio azjatycką surówkę i wypadła całkiem nieźle (przepis wkrótce) ale co więcej?  Mijając ją po raz kolejny na sklepowej półce, po chwili pełnej wahania wreszcie wylądowała w moim koszyku. Do tego makaron jajeczny (bo wiecie chyba, że w Lidlu trwa właśnie tydzień azjatycki i można się obkupić w produkty dobrej jakości po naprawdę niskiej cenie), dymka lub szczypior, który o tej porze roku nieźle daje popalić. Dla wykończenia prażone siemię lniane. Próbowaliście? Jest niesamowite! Tylko nie dajcie wyskoczyć mu z patelni, bo burdel w kuchni murowany. Dopełnieniem całości jest słodko-słony sos i nuta limonki. Szybko i ciekawie!
*******************************************************************************
English: Easy white radish&flaxseed noodles.
A new idea for chinese food came up to me lately. In the recipe I used a vegetable the existence of which I've denied so far - white radish. I know that it is suitable for sandwiches. Sure.  Last time I used it for a kind of Asian salad and it worked out just well (recipe coming soon) but what else? Passing it by once again on the market shelf, after a moment of hesitation, finally it ended up in my shopping cart. At home I discovered it goes really well with the egg noodles, fresh chives,roasted flaxseed and sweet-salty sauce with the note of lime . Have you tried? It is amazing!




Makaron jajeczny z białą rzodkiewką i siemieniem lnianym
czas przygotowania: 20 min

Czego potrzebujesz na 3 porcje?
1/2 opakowania makaronu jajecznego lub innego dowolnego np. sojowy, ryżowy, etc
1/2 dużej białej rzodkwi, obrana i starta w 2 cm paski
2 łyżki siemienia lnianego
pęczek późnego szczypiorku lub dymki, poszatkowany
1 łyżeczka oliwy 
1/4 limonki na każdą porcję

sos:
1 łyżka sosu ostrygowego (5 zł w Lidlu, nie kręćcie nosem)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku, starty 

 Co teraz?
1. Makaron przygotować wg. instrukcji na opakowaniu.
2. Na grubej patelni rozgrzać oliwę, dodać siemię lniane i prażyć, aż zacznie strzelać. Mieszać od czasu do czasu.
3. Do uprażonego lnu dodać białą rzodkiewkę i dymkę. Dusić ok. 3-4 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
4. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.
5. W szklance przygotować sos, dodać go na końcu do gotowego dania i dokładnie wymieszać.
6. Na talerzu skrapiać makaron sokiem z limonki.


Egg noodles with white radish and flaxseed
preparation time: 20 minutes

What do you need for 4 servings?
1/2 egg noodles package or any other such as soy noodles, rice noodles, etc.
1/2 large white radish, peeled and grated into 2 cm strips
2 tablespoons of flaxseed
a bunch of chives or late green onions, chopped
1 teaspoon of olive oil
1/4 of lime for each portion

sauce:
1 tablespoon oyster sauce
2 tablespoons dark soy sauce
2 tablespoons of honey
1 clove of garlic, grated


  Now what?
1. Prepare noodles according to instructions on the package.
2. In a thick pan, heat olive oil, add flaxseed and roast until it starts to crack. Stir occasionally.
3. Add white radish and spring onions. Simmer 3-4 minutes, covered, over low heat.
4. Drain the pasta and add to vegetables. Mix thoroughly and stir-fry briefly.
5. Prepare the sauce, spread it over the ready noodles at the end and mix thoroughly.
6. On the plate sprinkle noodles with lime juice.
 

2 comments:

  1. zazdroszczę obiadku!

    ReplyDelete
  2. Świetne, uwielbiamy makaron jajeczny:-) i takie szybkie ale pełne smaków dania:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...