Ostatnio napadł mnie pewien pomysł na szybką i prostą chińszczyznę z wykorzystaniem warzywa, którego istnienie do tej pory negowałam. Mowa o białej rzodkwi. Wiem, że nadaje się na kanapki. Ok. Robiłam z niej ostatnio azjatycką surówkę i wypadła całkiem nieźle (przepis wkrótce) ale co więcej? Mijając ją po raz kolejny na sklepowej półce, po chwili pełnej wahania wreszcie wylądowała w moim koszyku. Do tego makaron jajeczny (bo wiecie chyba, że w Lidlu trwa właśnie tydzień azjatycki i można się obkupić w produkty dobrej jakości po naprawdę niskiej cenie), dymka lub szczypior, który o tej porze roku nieźle daje popalić. Dla wykończenia prażone siemię lniane. Próbowaliście? Jest niesamowite! Tylko nie dajcie wyskoczyć mu z patelni, bo burdel w kuchni murowany. Dopełnieniem całości jest słodko-słony sos i nuta limonki. Szybko i ciekawie!
*******************************************************************************
English: Easy white radish&flaxseed noodles.
A new idea for chinese food came up to me lately. In the recipe I used a vegetable the existence of which I've denied so far - white radish. I know that it is suitable for sandwiches. Sure. Last time I used it for a kind of Asian salad and it worked out just well (recipe coming soon) but what else? Passing it by once again on the market shelf, after a moment of hesitation, finally it ended up in my shopping cart. At home I discovered it goes really well with the egg noodles, fresh chives,roasted flaxseed and sweet-salty sauce with the note of lime . Have you tried? It is amazing!
Makaron jajeczny z białą rzodkiewką i siemieniem lnianym
czas przygotowania: 20 min
Czego potrzebujesz na 3 porcje?
1/2 opakowania makaronu jajecznego lub innego dowolnego np. sojowy, ryżowy, etc
1/2 dużej białej rzodkwi, obrana i starta w 2 cm paski
2 łyżki siemienia lnianego
pęczek późnego szczypiorku lub dymki, poszatkowany
1 łyżeczka oliwy
1/4 limonki na każdą porcję
sos:
1 łyżka sosu ostrygowego (5 zł w Lidlu, nie kręćcie nosem)
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku, starty
Co teraz?
1. Makaron przygotować wg. instrukcji na opakowaniu.
2. Na grubej patelni rozgrzać oliwę, dodać siemię lniane i prażyć, aż zacznie strzelać. Mieszać od czasu do czasu.
3. Do uprażonego lnu dodać białą rzodkiewkę i dymkę. Dusić ok. 3-4 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
4. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć.
5. W szklance przygotować sos, dodać go na końcu do gotowego dania i dokładnie wymieszać.
6. Na talerzu skrapiać makaron sokiem z limonki.
Egg noodles with white radish and flaxseed
preparation time: 20 minutes
What do you need for 4 servings?
1/2 egg noodles package or any other such as soy noodles, rice noodles, etc.
1/2 large white radish, peeled and grated into 2 cm strips
2 tablespoons of flaxseed
a bunch of chives or late green onions, chopped
1 teaspoon of olive oil
1/4 of lime for each portion
sauce:
1 tablespoon oyster sauce
2 tablespoons dark soy sauce
2 tablespoons of honey
1 clove of garlic, grated
Now what?
preparation time: 20 minutes
What do you need for 4 servings?
1/2 egg noodles package or any other such as soy noodles, rice noodles, etc.
1/2 large white radish, peeled and grated into 2 cm strips
2 tablespoons of flaxseed
a bunch of chives or late green onions, chopped
1 teaspoon of olive oil
1/4 of lime for each portion
sauce:
1 tablespoon oyster sauce
2 tablespoons dark soy sauce
2 tablespoons of honey
1 clove of garlic, grated
Now what?
1. Prepare noodles according to instructions on the package.
2. In a thick pan, heat olive oil, add flaxseed and roast until it starts to crack. Stir occasionally.
3. Add white radish and spring onions. Simmer 3-4 minutes, covered, over low heat.
4. Drain the pasta and add to vegetables. Mix thoroughly and stir-fry briefly.
5. Prepare the sauce, spread it over the ready noodles at the end and mix thoroughly.
6. On the plate sprinkle noodles with lime juice.
3. Add white radish and spring onions. Simmer 3-4 minutes, covered, over low heat.
4. Drain the pasta and add to vegetables. Mix thoroughly and stir-fry briefly.
5. Prepare the sauce, spread it over the ready noodles at the end and mix thoroughly.
6. On the plate sprinkle noodles with lime juice.
zazdroszczę obiadku!
ReplyDeleteŚwietne, uwielbiamy makaron jajeczny:-) i takie szybkie ale pełne smaków dania:-)
ReplyDelete