Sunday, January 20, 2013

Fasolowy falafel i domowa pita

Home-made pita with beans falafel/Domowa pita z falafelem z białej fasoli

Dziś będzie hedonistycznie i pracochłonnie jak to na tydzień uczelnianych egzaminów przystało. Czyli domowa pita, lepsza niż z arabskiego kebabu, a do tego własnoręcznie wygniecionia. A to wszystko bez udziału piekarnika! Oryginalny przepis zakłada wyrabianie ciasta robotem jednak my - z braku takiego - radziliśmy sobie rękami i wyszło całkiem nieźle, choć nie tak puszyście. W smaku - rewelacja! Do tego przygotowaliśmy małe kotleciki z fasoli i świeżych warzyw, obtaczane w bułce tartej i pieczone/smażone na złoto. Istne, niedzielne rozpasanie - jednym słowem.
*******************************************************************************
Today we are cooking hedonist and laborious dish as the academic exams week is just going to start(so the last thing we wanna do is studying). So we served home-made tasty pita. And all without the oven! The original recipe demands kneading the dough in a mixer but we - as we don't have one - kneaded it with our hands and it worked out pretty well, though not as fluffy. The taste was just perfest! For this we have small chops made of beans and fresh vegetables, coated in bread crumbs and baked / fried gold.



pita+falafel




Co potrzeba na ok 15 mini falafeli.

3/4 szkl białej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej
1 mały ziemniak, starty
1 marchewka, starta
1/2 pęczka pietruszki, poszatkowany
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula, poszatkowana i podsmażona na oliwie
1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
1 łyżeczka wegetariańskiego bulionu w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)
3 łyżki bułki tartej + do obtaczania - ja sama wysuszyłam grahamkę, a potem ją starłam
sól
oliwa

Co teraz?
1. Zmiksuj wszystkie składniki na wpół gładką masę.
2. Formuj małe kuleczki i obtaczaj je w bułce tartej. Gotowy falafel układaj w formie do pieczenia.
3. Skrop lekko oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 25-30 min. Od czasu do czasu przewracaj na drugą stronę.


English: Home-made pita with beans falafel
 
What do you need for about 15 mini falafels.

3/4 cup white beans, soaked overnight and cooked
1 small potato, grated
1 carrot, grated
1/2 bunch parsley, chopped
3 cloves of garlic, crushed
1 onion, shredded and fried in olive oil
1 tablespoon Worcestershire sauce (optional)
1 teaspoon vegetarian broth powder
1 teaspoon sweet paprika
1 tsp fenugreek (optional)
3 tablespoons bread crumbs + for reeling - I dried whole-wheat roll and then wiped it
salt
olive oil


Now what?
1. Mix all the ingredients until semi-smooth.

2. Form small balls and coat them in breadcrumbs. Place ready falafel on the baking form.

3. Sprinkle lightly with olive oil and put in the oven preheated to 200 C for about 25-30 minutes. From time to time, turn over to the other side.








6 comments:

  1. Obłędne! :) Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Oooo tak! Takie cuda uwielbiam!

    ReplyDelete
  3. Świetne, chyba wykorzystam na następny weekendowy obiad.

    ReplyDelete
  4. Hednonistycznie i pracochłonne i do tego smaczne. :)

    ReplyDelete
  5. uwielbiam pitę i zawsze kupowałam gotową.. ale teraz to się chyba zmieni;D
    A ten fanfel musi być dobry, podobny do tych z mojego bloga, ale ciut inne;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. falafel oryginalnie robi się z ciecierzycy i jest to mega popularna przekąska na Bliskim Wschodzie. W polskim wydaniu użyłam białej fasoli :) Przepis na oryginalny też znajdziesz u mnie na blogu :) pozdrawiam

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...