Sunday, January 20, 2013

Domowa pita

Home-made pita/Domowa pita
Dziś będzie hedonistycznie i pracochłonnie jak to na tydzień uczelnianych egzaminów przystało. Czyli domowa pita, lepsza niż z arabskiego kebabu, a do tego własnoręcznie wygniecionia. A to wszystko bez udziału piekarnika! Oryginalny przepis zakłada wyrabianie ciasta robotem jednak my - z braku takiego - radziliśmy sobie rękami i wyszło całkiem nieźle, choć nie tak puszyście. W smaku - rewelacja! Do tego przygotowaliśmy małe kotleciki z fasoli i świeżych warzyw, obtaczane w bułce tartej i pieczone/smażone na złoto. Istne, niedzielne rozpasanie - jednym słowem.
*******************************************************************************
Today we are cooking hedonist and laborious dish as the academic exams week is just going to start(so the last thing we wanna do is studying). So we served home-made tasty pita. And all without the oven! The original recipe demands kneading the dough in a mixer but we - as we don't have one - kneaded it with our hands and it worked out pretty well, though not as fluffy. The taste was just perfest! For this we have small chops made of beans and fresh vegetables, coated in bread crumbs and baked / fried gold.





Co potrzebujesz na 10 pit?

450 g mąki chlebowej
270 g ciepłej wody
sól
8 g drożdży

Co teraz?
1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, najlepiej za pomocą miksera. Wyrabiaj ciasto na małych obrotach przez 2 minuty, następnie na średnich przez 8 minut, aż zacznie ładnie odchodzić od ścian. Jeśli nie masz miksera, podwiń rękawy, zanurz ręce w wodnistej masie i wyrabiaj aż uzyskasz ten sam efekt.

2. Kiedy ciasto jest gładkie, uformuj z niego wałek i pokrój na 10 równych części. Uformuj z nich kulki, przykryj ściereczką i daj odpocząć 10 min.

3. Po tym czasie formuj z nich cienkie placuszki i umieszczaj na powierzchni podsypanej mąką. Przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 min.

4. Posmaruj patelnie cienką warstwą oliwy, układaj na niej placki i smaż pod przykryciem z dwóch stron (ok. 4 min każda). Gotowe przykryj szmatką, żeby dłużej utrzymały ciepło.

5. Przekrój i faszeruj, czym tylko chcesz :)


English: Home-made pita

What do you need for 10 pitas?

450 g bread flour
270 g of warm water
salt
8 g yeast


Now what?
1. Mix all the ingredients in a bowl, preferably using a mixer. Knead the dough on low speed for 2 minutes, then on medium for 8 minutes, until it starts to come away from the wall nicely. If you do not have a mixer, roll up your sleeves, dip your hands in the watery mass and knead until you get the same effect as using mixer.

2. When the dough is smooth, shape it into a roller and cut it into 10 equal parts. Form a ball with them, cover with a cloth and let rest for 10 minutes.

3. After this time, Form them into thin pancakes and place on a floured surface. Cover with a clean cloth and leave to rise for 40 minutes.

4. Brush frying pan with a thin layer of olive oil, stack the pancakes and cook it covered on both sides (about 4 minutes each). Cover the ready ones with clean cloth - so they keep warm.

5. Cut it and push inside whatever you want :)






1 comment:

  1. pita wygląda fantastycznie, chętnie wypróbuję :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...