Wednesday, January 2, 2013

Gołąbki z suszonymi pomidorami i ziołami


To były nasze pierwsze w życiu gołąbki. T. okazał się niezastąpionym kapuścianym zawijaczem. Żeby jednak odświeżyć odrobinę naszą polską kuchnię - zaszaleliśmy z nadzieniem. Nawet babcia Pola by się zdziwiła. Jako, że nie jemy od jakiegoś czasu mięsa wyrzuciliśmy je bezpowrotnie zastępując suszonymi pomidorami, pieczarkami, ziołami i lekko słodkim selerem. Wszystko wykończył pęczak - czyli najlepsza, w moim przekonaniu, kasza na świecie. Do dziś żałuję, że nie odkryłam jej wcześniej. Jej charakterystyczna napięta skórka dosłownie "pęka" pod zębami. A wszystko to zalane słodkim, pomidorowym sosem.


Gołąbki zdecydowanie należą do dań, które wymagają czasu, więc jeśli nie masz cierpliwości albo chcesz zjeść coś na szybko - nie bierz się za nie. Polecamy przygotować nadzienie wcześniej, wtedy nie traci się czasu na czekanie, aż wszystko się ugotuje i wystygnie, a poza tym potrawa nabiera więcej aromatu, bo czas sprzyja przenikaniu się smaków.






Co potrzebujesz?
  • mała główka białej kapusty
  • 1 1/2 szkl pęczaku, ugotowanego wg. instrukcji.
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 70 g. suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
  • ok. 10 dużych pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1/2 dużego selera, obranego, pokrojonego w kostkę i podgotowanego 10 min.
  • 3 ząbki czosnku, zmiadżone
  • 1 łyżka cubrzycy
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • pęczek poszatkowanej pietruszki
Sos:
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 szkl wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 płaskie łyżki cukru
 Co teraz?

1. Na oliwie podsmażamy cebulkę. Kiedy jest złota dodajemy pieczarki i wszystko dusimy ok. 5 min.

2. W misce łączymy pęczak, cebulę, pieczarki, suszone pomidory, pietruszkę, uprzednio ugotowany seler, czosnek i zioła, sól i pieprz. Odstawiamy do ostygnięcia.



3. Najcięższa część, czyli obieranie liści z kapusty. Tu brawa należą się T. Wstawiamy duży garnek wody, tak, żeby nasza kapusta była zanurzona w 3/4 wysokości. Kapustę nacinamy tak, żeby łatwo było obierać liście - czyli przy nasadzie wgłąb. Gdy woda się zagotuje wkładamy do niej nasze warzywo i obgotowujemy ok. 5 min. Następnie wbijamy widelec w środek łodygi i delikatnie obieramy odchodzące liście. Które następnie odkładamy do przestygnięcia.

4. Na każdy liści nakładamy farsz. Liście składamy o tak:


5. Gołąbki natychmiast przekładamy do nieprzywierającego garnka i układamy warstwowo łączeniem do dołu.

6. Pomidory miksujemy z wodą i cukrem. Zalewamy nimi gołąbki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.

English: Polish cabbage pockets with sun-dried tomatos and herbs.

What do you need?
  •   small white cabbage head 
  •  1 1/2 cup pearl barleycooked
  • 2 onions, diced
  • 70 g dried tomatoes, cut into thin strip
  • about 10 large mushrooms, peeled and dice
  •  1/2 large celery, peeled, diced and cooked for 10 minutes. 
  • 3 cloves garlic, mashed
  • 1 tablespoon savory 
  • 1 tablespoon of oregano
  • 1 tablespoon sweet paprika 
  • salt and pepper
  • bunch of parsley


sauce:

  •  2 cans tomatoes 
  • 1 cup water
  • 3 tbls tomato paste 
  • tbls sugar


  Now what?

1. Fry onion in olive oil. When it is golden add the mushrooms and cook everything for about 5 minutes.

2.  In a bowl, combine cooked barley, onions, mushrooms, shredded parsley, sun-dried tomatoes, pre-cooked celery, garlic and herbs, salt and pepper. Leave it to cool.

3. The hardest part - peeling leaves of cabbage. Here is the applause for T. Put a large pot of water, so that our cabbage was submerged in 3/4 height. Cut the cabbage around its root into the heart of the vegetable - so that it was easy to take off the leaves. When the water is boiling put it in and boil for about 5 minutes. Then stick a fork in the middle of the stem and gently peel the leaves. Let them to cool down.

4. For each leaf we put stuffing. Fold the leaf like in the forgoing scheme.

5.  Stuffed cabbage immediately translate into a non-stick pan and put into layers.


6. Mix tomatoes with the water and sugar. Pour over cabbage and cook them over low heat, covered, about 40 minutes.






7 comments:

  1. pyszne te gołąbki :) super się prezentują :)

    ReplyDelete
  2. Dziękuję bardzo, chętnie dodam wpis do akcji! Poza tym - naprawdę ciekawy blog, pozdrawiam serdecznie! :) Nashelly (gingerbreath.blox.pl)

    ReplyDelete
  3. I love stuffed cabbage! The filling sounds delicious--I wish my cabbage would hurry up and grow so I can make this!

    ReplyDelete
  4. Thousands protest in Russia at rallies across the nation.
    He tells the tale of a young boy, a tot, who was riding a toy car near the railroad crossing.
    On you left you will notice list of content providers and on the right
    is the advanced search option where you can search video clips by typing in the exact phrase (in quotes), or at
    least one of the keywords to narrow down your search.

    my web page ... Latest Daily News

    ReplyDelete
  5. I every time used to study paragraph in news papers but now as I am
    a user of internet thus from now I am using net for posts, thanks to web.


    Here is my page bio tech

    ReplyDelete
  6. Take a look at your schedule and come of with solutions ahead of time for lunches and dinners out, this will give you a game plan to follow.
    Naturally, if you are not a morning person, setting your
    alarm for 5am to go run a few miles will probably fail.

    If you have never exercised in the morning, then we urge you to try it at least
    for one week.

    Also visit my weblog ... fitness tips and motivation

    ReplyDelete
  7. You will find the most updated news being uploaded or published in blogs and celeb news sites.
    Women who are planning the wedding of their dreams can find plenty of fantastic
    information in Bride’s magazine. He covers gossip on celebrities, actors and
    musicians.

    Here is my site; org.pl

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...