Słyszeliście kiedyś o kuchni 5 przemian? Naturalna medycyna chińska zakłada, że wszystkie produkty są przyporządkowane jednemu z pięciu żywiołów i stąd też posiadają odmienne właściwości dla naszego organizmu. Główną ideą jest komponowanie posiłków w taki sposób, by między żywiołami została zachowana równowaga. Choć nie jestem zwolenniczką radykalnych diet to jest w tej kuchni parę przepisów wartych polecenia. Oto jeden z nich. Rozgrzewająca herbata z imbirem, liściem laurowym i goździkiem przygotowana wg. kuchni 5 smaków jest naprawdę pyszna. Byłam bardzo sceptyczna co do dodawania liścia laurowego ale okazał się strzałem w dziesiątkę! I kto by pomyślał? W przepisie ważna jest kolejność dodawania składników, więc nie zmieniajcie jej. Przepis znalazłam tu.
********************************************************************************
English: Ginger tea from 5 elements chinese cuisine
Natural Chinese medicine assumes that all products are assigned to one of the five elements and therefore have different properties for the body. The main idea is to compose meals in such a way that there is balance between the elements Warming tea with ginger, bay leaf and cloves prepared by. 5 elements cuisine rules is really delicious. I was very skeptical about the addition of bay leaf but turned out to be a hit! And who would have thought? The important rule is the order of adding ingredients, so do not change it.
Co potrzeba?
torebka czarnej herbaty earl grey
1 liść laurowy
1 plasterek imbiru
1 goździk
cukier lub miód do smaku
Co teraz?
1. Zalej herbatę wrzątkiem.
2. Dodaj kolejno: liść laurowy, chwilę potem goździk a na końcu imbir.
3. Odczekaj chwilę, aż herbata się zaparzy.
What do you need?
black tea bag Earl Grey
1 bay leaf
1 slice of ginger
1 clove
sugar or honey to taste
Now what?
1. Pour boiling water over tea.
2. Add in sequence: bay leaf, a moment later cloves and at the end of ginger.
3. Wait a moment for the tea to brew.
czasem robię sobie taką herbatę, świetnie rozgrzewa:)
ReplyDelete