Wednesday, January 23, 2013

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście to prosty i i zdrowy deser. Pod wpływem pieczenia owoce stają się nieziemsko miękkie i wydobywają całą swoją słodycz. Słodkie i gąbczaste ciasto przesyca aromat cynamonu i hibiskusa. Próbowaliśmy przygotować je z dodatkiem kaszy mannej, jednak wyszło lekko twardawe, dlatego w tym przepisie zastępujemy je zwykłą mąką pszenną. Wystarczy lekko posypać cukrem pudrem i macie pyszny deser lub słodkie śniadanko!
*****************************************************************************
Whole apples in pastry is a simple and healthy dessert.The baking process brings out apples sweetness and its softness. Sponge cake with sweet aroma of cinnamon and hibiscus fits just well. We tried to prepare the dough with semolina, but it came out a little firm, that's why it's better to replace it with ordinary all-purpose flour. Then Just lightly sprinkle with powdered sugar and you have a delicious dessert or sweet breakfast!







Co potrzebujesz?

3 słodkie i twarde jabłka, umyte
1 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej
5 łyżek mąki pszennej
2 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżka miodu
1 czubata łyżeczka cynamonu
3/4 szkl naparu z płaskiej łyżeczki hibiskusa lub mocnej herbaty
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Co teraz?
 1. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać w misce  mąki, jajka, cukier, miód, cynamon, proszek do pieczenia i napar z hibiskusa.

2. Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

3. Wcisnąć w nie jabłka i zapiec całość w 180-200 C. Piec do suchego patyczka - ok.45 min.

4. Posypywać cukrem pudrem i podawać.



 English: Whole apples in pastry.

What do you need?
3 sweet and firm apples, washed
1 1/2 cup whole-wheat flour
5 tablespoons flour
2 eggs
5 tablespoons of sugar
1 tablespoon of honey
1 heaped teaspoon of cinnamon
3/4 cup of hibiscus tea or other, strong tea
1 heaped teaspoon of baking powder
powdered sugar for sprinkling



Now what?
1.Using a wooden spoon
mix in a bowl: the flour, eggs, sugar, honey, cinnamon, baking powder, and an infusion of hibiscus.

2.Pour batter into the form lined with baking paper.
 

3. Push the whole apples into the dough  and bake in the oven in 180-200 C (360-400F). Bake till the wooden stick put into the dough won't get out dry - around 45 minutes.

4. Sprinkle with powdered sugar and serve.




9 comments:

  1. słodycze jem tylko w soboty, a tu takie cuda :)
    uwielbiam pieczone jabłka w każdej postaci!
    będę głosować na Ciebie w konkursie bloga roku, nie ma co! :)
    pozdrawiam oblizując się ze smakiem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzięki :) ja często korzystam za to z twoich przepisów i właśnie szykuje się do przetestowania naparu z majeranku z miodem :)

      Delete
  2. coś nowego, ja robiłam też ciasto z całymi jabłkami, delikatne ciasto i słodkie jabłka :)

    ReplyDelete
  3. it sounds like something I would like :)

    ReplyDelete
  4. Bardzo mi się ten przepis podoba - zapisuję :)

    ReplyDelete
  5. yyy, a co do mąki pełnoziarnistej, to jest potrzebna 1 i 1/2 kilograma oczywiście...?:):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rzeczywiście nie ma czego :) kubka! :) nie kg :P

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...