Semolina noodles with tomato sauce/Kluski z kaszy manny w sosie pomidorowym |
W kolejnym przepisie z serii Obiad w 30 minut przedstawiamy proste, szybkie i lekkostrawne kluski z kaszy manny w lekkim pomidorowo-jogurtowym sosie. Spróbujcie sami!
Pomysł na to pojawił się przy okazji przeglądania tego bloga
**************************************************************************
In the next recipe of lunch in 30 minutes series we want to present you a simple, fast and easy to digest semolina noodles in a light tomato-yogurt sauce. Try it yourself! The idea of this dish came to me while checking this blog.
Co potrzebujesz na 1 porcję?
200 g - 3/4 kubka kaszy manny lub semoliny
letnią wodę
sól
dowolne zioła - u mnie bazylia
sos na 4 porcje:
1 puszka pomidorów pokrojonych w kawałki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka cukru
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 pęczka świeżej bazylii
Co dalej?
1. Wrzuć pomidory do garnka i gotuj na średnim ogniu ok. 20 min. W międzyczasie zajmij się kluskami
2. Wsyp kaszę do miski, wymieszaj ją z solą i ziołami i skrop wodą, tak, żeby zaczęły robić się grudki.
3. Z lekko wilgotnej kaszy zagniataj małe kluski, gotowe przekładaj na osobny talerz.
4. Wrzucaj je do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok. 10-13 minut, aż będą miękkie.
5. Do lekko przestygniętego sosu dodaj czosnek, cukier, listki bazylii i jogurt. Wymieszaj i podawaj z gotowymi kluskami.
English: Semolina noodles with tomato sauce
What do you need for one serving?
200 g - 3/4 cup semolina or cream of wheat
cold water
salt
any herbs - I added
sauce for 4 servings:
1 can of chopped tomatoes
2 cloves of garlic, crushed
1 tablespoon sugar
4 tablespoons plain yogurt
1/2 bunch fresh basil
What's next?
1. Put tomatoes into the pan and cook over medium heat for about 20 minutes. In the meantime prepare noodles
2. Put the semolina into a bowl and mix it with salt and herbs and sprinkle with water, so that they began to make the pellets.
3. Form from this small noodles, translate ready ones into a separate plate.
4. Throw them into boiling, salted water and cook for about 10-13 minutes, until soft.
5. Add garlic, sugar, basil leaves and yogurt to the ready sauce. Mix and serve with ready noodles.
kocham manne-ale klusek z niej jeszcze nie jadłam.. czas to zmienić! :)
ReplyDeleteidealna potrawa na tak pochmurny dzień jak dziś :)
ReplyDelete...no to jest całkiem fajny pomysł...
ReplyDeleteCześć, może pomysł fajny ale z ogromnym błędem. Kasza kto, co-MANNA, a nie jaki, jaka, jakie. Czyli kluski z kaszy MANNY a nie z kaszy MANNEJ. Dodam, żemam 27 i dopiero rok temu koleżanka wyprowadziła mnie z błędu, także i ja wyprowadzam :) Pozdrawiam!
ReplyDeleteświetnie :) dzięki za gramatyczną czujność :) poprawiam!
DeleteMniam wyglada przepysznie-wpadlam tu przez przypadek poniewaz mam kasze manna i zastanawialam sie co z tym faktem zrobic :) a czytalam tez o kluskach z tejze kaszy w sosiku grzybowym ...
ReplyDeletedlaczego wyszły mi twarde jak kamienie? robiłam zgodnie z przepisem :(
ReplyDeletehm to dziwne, choć czasem wystarczy inna marka kaszy i przepis nie wychodzi już tak jak w oryginalne. A czy poczekałaś, aż kasza odrobinę przestygnie?
Delete