Sunday, January 27, 2013

Krem migdałowo-ziemniaczany


Nigdy nie jadłam tak idealnie aksamitnego kremu z ziemniaków i migdałów. Dziecinnie prosty i - gdyby nie karmelizowana cebulka - szybki. Możecie zastąpić ją grzankami, pieczonymi kawałkami ziemniaków, świeżą pietruszką, prażonymi ziarnami np. słonecznika czy dyni lub w wersji mięsnej - boczkiem. Delikatny smak kremu rozprasza zielona czubrzyca i ostre chilli, do tego słodka, karmelizowana cebula, którą po przygotowaniu możecie przechowywać kilka dni i używać do innych potraw. Pomysł na tą zupę przyszedł mi do głowy po wczytaniu się w tego bloga.
Karmelizowanie cebuli to nie taka prosta sprawa i sama dopiero się tego uczę.  Jeśli nie masz czasu lub chęci pomiń ten składnik i zastąp go, którymś z powyższych wymienionych.
Sam proces  karmelizowania zajmuje około 30 minut - ale warto poświęcić mu ten czas, bo wydobywa z cebuli całą słodycz! To nie jest zwykła podsmażana cebulka :) Spróbujcie! Korzystałam z tego poradnika. Możecie użyć translatora, żeby przetłumaczyć go na polski. Powodzenia!
******************************************************************************
English:Creamy almond-potato soup

I've never eaten so perfectly velvety cream of potato and almonds. It is so easy and - if I didn't use caramelized onions - fast. You can replace it with croutons, roasted potato chunks, fresh parsley, roasted sunflower seeds or in the meat version - bacon. Delicate cream flavor is dissipated by green savory, hot chilli and sweet, caramelized onions, which (after the preparation) can be stored for few days. The idea for this soup came to my mind after reading this blog.
Caramelizing onions is not such a simple process and I'm just learning it. If you do not have the time or willingness to do this skip this component and replace it with, any of the above mentioned.
Caramelise process itself takes about 30 minutes - but it's worth it this time, because it brings out all the onions sweetness! This is not just fried onion :) Try it! I followed this guide. Good Luck!





Krem migdałowo-ziemniaczany

Czego potrzebujesz na 4 małe porcje?
0,5 kg ziemniaków, umytych, obranych i pokrojonych
80 g migdałów, zalanych wrzątkiem i namoczonych przez kilka godzin (najlepiej przez noc)
800 ml wody lub bulionu (ja używałam wody)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/4 łyżeczki ostrej papryki chilli
1/2 łyżeczki czubrzycy
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól

Do podania:
grzanki i karmelizowana cebulka

Co teraz?
1. Ziemniaki zalej wodą lub bulionem i gotuj pod przykryciem ok 15 minut. Następnie 10 min bez pokrywki - po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
2. Zmiksuj na gładką masę migdały i wodę, w której się moczyły.
3. Zmiksuj ziemniaki, razem z wodą, w której się gotowały. Dodaj gotowe mleko migdałowe, czosnek, przyprawy i wszystko zagotuj.
4. Jeśli zupa jest dla ciebie za gęsta - dolej wody. 
5. Posypuj ulubionym dodatkiem i podawaj z grzankami.



 English:Creamy almond-potato soup

What do you need for 4 small servings of cream?
0.5 kg potatoes, washed, peeled and chopped
80 g almonds, poured over hot water and soaked for several hours (preferably overnight)
800 ml of water or broth (I used water)
2 cloves of garlic, crushed
1/4 teaspoon hot pepper chilli
1/2 teaspoon savory
1/4 teaspoon pepper
1/2 teaspoon nutmeg
salt


To serve:
caramelized onions and croutons

Now what?
1. Pour water over potatoes and cook, covered, for about 15 minutes. Followed by 10 min without lid - after that vegetables should be soft.
2. Blend until smooth almonds and water, which they were soaked in.
3. Blend potatoes, along with the water they were cooked in. Add ready-made almond milk, garlic, spices and boil everything.
4. If the soup is too thick for you - add some water.
5. Sprinkle with your favorite addition and serve with croutons.


 

5 comments:

  1. migdałowy krem brzmi obłędnie :)

    ReplyDelete
  2. o kurcze.. no takiego połączenia (oprócz słynnych ziemniaczków marcepanowych-ale tylko z nazwy ;) ) nie słyszałam!
    Brzmi genialnie, ale boje się cebulki-zapewne bym coś spaściła..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlatego też podałam tyle innych możliwości :) myślę, że wszystko się sprawdzi zamiast cebulki :)

      Delete
  3. Uwielbiam karmelizowaną cebulkę,mniam. Z taką zupą musi się komponować idealnie :)

    ReplyDelete
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...