Tuesday, January 29, 2013

Nieśmiertelny hummus(الحمص)


Podróżując po Bliskim Wschodzie z łatwością zauważysz, że gdzie nie spluniesz tam hummus. Dostaniesz go nawet w przestworzach na pokładzie linii El Al w akompaniamencie koszernej pity - pycha! Ten popularny dip z cieciorki posiada tyle zastosowań, że ze względu na oszczędność mojego czasu nie będę ich tu wymieniać. My serwujemy go dziś na śniadanie, a wieczorem jako zagrycha dla znajomych. Będziemy maczać w nim nachosy i świeże warzywka. Z braku pity wspomożemy się też bagietką. 
Podstawowymi składnikami hummusu są cieciorka i pasta sezamowa tahini. Wiadomo, że najlepiej przyrządzić cieciorkę samemu ale kiedy nie macie na to czasu z pomocą przyjdzie ciecierzyca w puszce. Sprawdziłam - wiem, co mówię. Co do tahiny - na szczęście nasz polski rynek jest już na tyle otwarty i dobrze zorganizowany, że bez trudu kupicie ją w sklepach z żywnością orientalną, sieciach typu Kuchnia Świata i oczywiście w Piotrze i Pawle (12 zł/400g). Można oczywiście samemu pokusić się o przygotowanie tahiny (prażycie ziarna sezamu, dolewacie oliwy i miksujecie na gładką masę). Warto się w nią jednak zaopatrzyć jako, że stanowi podstawę wielu dipów i sosów kuchni orientalnej, jak np. Baba Ghanoush
Wykorzystałam i nieco zmodyfikowałam przepis z książki Middle Eastern Cookery. Szczegóły poniżej.
********************************************************************************
English: Hummus (الحمص)
While traveling trough the Middle East you can easily notice that hummus is literally everywhere. You'll get it, even in space on board of the El Al line in the accompaniment of kosher pita - yummy! This popular chickpea dip has so many uses that in order to save my time, I will not mention them here. We served it today for breakfast, and in the evening we'll have it as a snack for friends. We'll eat it along with the nachos and fresh veggies.
The basic ingredients of hummus are chickpeas and tahini sesame paste. It is the best to cook chickpeas by yourself but if you do not have time for that the canned chickpeas works also well . I checked - I know what I'm saying. I used and slightly modified the recipe from the book Middle Eastern Cookery. Details below.
 





Hummus (الحمص)

czas przygotowania: 20 min

Czego potrzebujesz?
puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
3 łyżki tahini
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonego kuminu 
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
ok. 4 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej gęstości)
sól

Co teraz?
1. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę i to wszystko.
2. Hummus smakuje najlepiej na drugi dzień.


English: Hummus (الحمص)

preparation time: 20 minutes

What do you need?
1 can chickpeas (240 g drained)
3 tablespoons of tahini
2 cloves of garlic, crushed
juice of 1/2 lemon
1 teaspoon ground cumin
pinch of cayenne pepper (optional)
about 4 tablespoons of oil (to achieve the desired density)
salt


Now what?

1. Mix all ingredients until smooth and that's all.
2. Hummus is the best the next day.





6 comments:

  1. UWIELBIAM! :) Jeszcze nigdy z puszki nie robiłam, jeśli różnica jest niewielka to muszę spróbować.

    ReplyDelete
  2. Pychota! A dziś spróbuję przyrządzić hummus buraczany :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. o nie! nawet nie myślałam, że się da! ale to może być genialny pomysł...chyba pójdę w twoje ślady :)

      Delete
    2. Jeśli wyjdzie, na pewno pokazę u siebie efekty :)

      Delete
  3. Cieciorka z puszki, dobry pomysł. Muszę wypróbowac

    ReplyDelete
  4. Pycha! Uwielbiam hummus a najlepszy przyrzadza moja tesciowa, musze podkrasc przepis poki jeszcze jest z wizyta :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...