Saturday, January 19, 2013

Karkade - sudańska herbata

Karkade - Sudanese hibiscus tea/ Sudańska herbata

Co pija się wśród sudańskich piasków? Oczywiście, że karkade, czyli napar z kwiatów hibiskusa, zwanych też często sudańską malwą. Hibiskus znany jest głównie ze swoich właściwości wzmacniających naturalną odporność i obniżających gorączkę. Dobrze wpływa na ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Obecnie trwają badania nad wykorzystaniem go jako środka w walce z cukrzycą. Hibiskus to jeden z najlepszych utleniaczy - łagodzi i zmiękcza skórę, a do tego ją ujędrnia. Przy tym całkiem nieźle smakuje - ma charakterystyczny lekko kwaśny smak i głęboki, burgundowy kolor. Możecie kupić go po przystępnej cenie w sklepach z żywnością orientalną lub na allegro. Ja miałam to szczęście, że dostałam swój prosto z Sudanu. I na pewno jeszcze do niego wrócę! 
*******************************************************************************
What is the most common drink among Sudanese sands? Of course - Karkade, the infusion of hibiscus flowers, also known as Sudanese mallow. Hibiscus is known primarily for its reinforcing properties of natural immunity and reducing fever. It has a positive effect on blood pressure and strengthens blood vessels. Currently, scientists are running a research on using it as a medicine for diabetes. Hibiscus is one of the best oxidants - it soothes and softens the skin. Moreover, it tastes pretty good - has a distinctive slightly sour flavor and deep burgundy color. I was lucky because I got my hibiscus mix straight from Sudan. I will definitely use it for more than just once!


Co potrzebujesz na 1 filiżankę?

200 ml wody, zagotowanej
parę suszonych kwiatów hibiskusa (sam zdecyduj jak mocny napar lubisz, ja używam zazwyczaj ok. 5)
2 goździki
plasterek imbiru
cukier lub miód do smaku


Co teraz?
1. Zalej wrzątkiem hibiskusa, goździki i imbir.
2. Odczekaj parę minut, aż się zaparzy, posłódź do smaku i delektuj się.

********************************************************************************
English:Karkade - Sudanese hibiscus tea

What do you need for 1 cup?

200 ml of water, boiled
a few dried hibiscus flowers (decide  how strong brew you like, I usually use about 5)
2 cloves
slice of ginger
sugar or honey to taste


Now what? 

1. Pour boiling water over hibiscus, cloves and ginger. 
2.Wait a few minutes for it to brew, sweeten to taste and enjoy your drink.




 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...