Friday, January 11, 2013

Kluski z kaszy mannej z cynamonowym jabłkiem


Kolorowe i pożywne śniadanie to podstawa. Zastanawiam się ostatnio na ile różnych sposobów można wykorzystywać różne kasze, ryż i inne ziarna. Dziś na celownik wzięliśmy kaszę manną. Mnie osobiście kojarzy się ona z deserami, papkami dla dzieci i..to by było na tyle. Idąc tym tropem przygotowałam z niej małe, lekko słodkie kluski (brzmi tak swojsko), okraszone prażonym jabłkiem zanurzonym w aromatycznym cynamonie. Idealny zestaw na śniadanie. Nie przygotowuje się go długo - jedynym mankamentem jest czas oczekiwania na ostygnięcie kaszy. Naszej zajęło to na dworze 20 min. Dlatego polecam wam przygotować ją dzień wcześniej i wsadzić na noc do lodówki. Wtedy rano nie pozostanie wiele do zrobienia.
Wkrótce kasza manna w słonym wydaniu!





Co potrzeba na 2 porcje?

6 1/2 łyżek kaszy mannej
2 szkl wody
1 laska wanilii (opcjonalnie) - laskę otwieramy i nożykiem wyskrobujemy z niej ziarenka
1 łyżka cukru lub innego dowolnego słodzika
1 łyżeczka masła i nieprzywierająca patelnia

do podania:
1 jabłko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
odrobina masła


Co teraz?

1. Do garnka o grubym dnie wlać wodę i wsypać kaszę. Dodać wanilię, cukier i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować wg. przepisu na opakowaniu - u mnie ok. 5 minut.

2. Przełożyć do wybranej formy, wypłukanej wcześniej zimną wodą i odstawić do lodówki.

3. Zimną kaszę wyjąć z formy i pokroić w małe prostokąty. Na nieprzywierającej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na niej kluski, aż lekko się zrumienią. (Trzeba robić to na dobrej patelni, inaczej kasza przywiera).

4. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać 1/2 łyżeczki masła, cynamon, cukier i dusić ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok wyłożyć je na kaszę i podawać.



 English: Cream of wheat sweet noodles with cinammon apple

Colorful and nutritious breakfast is essential. Recently I wonder in how many different ways you can use cereal, rice and other grains. Today we present you semolina. It brings to my mind different kinds of desserts and children food or pasta. Today I prepared small, slightly sweet noodles (sounds so familiar), topped with roasted apples dipped in aromatic cinnamon. The ideal breakfast. Doesn't take long time to prepare - the only drawback is that you have to wait till is cooled down and it takes about 20 min. Therefore, I recommend you prepare it the day before and put in the refrigerator overnight. Then in the morning  there will not be much to do
Soon semolina in a salty release!


What is needed for 2 servings?
6 1/2 tablespoons cream of wheat
2 cup of water
1 stick of vanilla (optional) - open the stick with knife and take out the seeds

1 tablespoon sugar or any sweetener other
1 teaspoon of butter, and non-stick frying pan
 

to provide:
1 apple
1 teaspoon of cinnamon
1 tablespoon sugar

1/2 teaspoon butter

Now what?
1. In a thick bottom pot add water and cream of wheat. Add vanilla, sugar and bring to a boil, stirring constantly. Cook by. instructions on the packaging - it took me about 5 minutes.

2. Put it into the plastic form, previously rinsed with cold water and let the cream of wheat stand in the refrigerator.

3. Rremoved cold cream of wheat from the form and cut into small rectangles. In non-stick skillet melt the butter and fry the noodles until lightly browned. (You have to do it on a good pan, otherwise semolina will be stuck).
 

4.Cut washed and peeled apple into small cubes. Put it in the pot and add 1/2 teaspoon of butter, cinnamon, sugar, and simmer about 10 minutes, occasionally stirring. When apple juice wilderness put them on the  noodles and serve.





4 comments:

  1. Uwielbiam je :) Raz tylko robiłam i już zasmakowały. Z tym, że następnym razem wykorzystam Twój przepis - moje były nazbyt delikatne, by wszystkie zostały na talerzu w takiej formie.

    ReplyDelete
  2. mogę prosić o maila? :] chcialam o cos spytac

    ReplyDelete
  3. Wyglądają przepysznie :) Uwielbiam kluseczki z manny!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...