Saturday, January 12, 2013

Nadziewana główka kapusty


Nietuzinkowy pomysł na kapustę, który niedawno zrodził się w mojej głowie i w końcu urzeczywistnił! Biała główka nadziewana aromatycznym ryżem z curry, papryką i świeżymi ziołami. Wszystko zapieczone w gęstym pomidorowym sosie. Przygotowanie go wymaga mnóstwo czasu, więc przepis idealny na weekend. Przy tym prezentuje się świetnie! Żeby nadać chrupkości ściankom kapusty wykorzystałam kaszę manną, która czasem z powodzeniem może zastąpić semolinę. Ponieważ przy okazji przygotowywania Dolma mahszi zrobiłam za dużo farszu, zamroziłam go i wykorzystałam w tym przepisie. Niepotrzebną kapustę wrzuciliśmy z T. do barszczu ukraińskiego - czyli działamy w myśl zasady Gastronomia-Ekonomia! :)
**********************************************************************
Unconventional idea for stuffed ​​cabbage, which recently came up in my mind and finally came true ! White cabbage stuffed with aromatic rice with curry, pepper and fresh herbs. All baked in a thick tomato sauce. Preparation requires a lot of time, so it's the perfect recipe for the weekend. It looks great! To give a crunchiness to cabbage I used semolina, which sometimes can be successfully replaced with cream of wheat. During the preparation of Dolma mahshi I made too much stuffing,so I froze it, and I used in this recipe.

 



Co potrzebujesz?

1 główka białej kapusty
1 1/2 szkl farszu z tego przepisu (oczywiście ilość nadzienia zmienia się w zależności od wielkości waszej kapusty)
1 puszka pomidorów
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
1 szkl bulionu warzywnego
oliwa do posmarowania
2 łyżki kaszy manny lub semoliny

Co teraz?
1. Odkroić czapeczkę, tj. wierzch kapusty, na około 4/5 jej wysokości.
2. Ułożyć ją w garnku łodygą do góry. Zalać wodą (musi być cała zakryta) i gotować ok. 30 -40 min.
3. Zdjąć wierzchnie liście, które zapewne już same odpadły podczas gotowania. Wykroić nożem środek, resztę wydłubać łyżką. Zależy nam, żeby ściany kapusty były w miarę możliwości cienkie na ok 2 cm.
4.Wysmarować zewnętrzną ścianę oliwą i obsypać dokładnie kaszą manną.
5. Ułożyć w formie do pieczenia, nadziać farszem, a wierzch posypać kaszą manną.
6. Pomidory rozgnieść, dodać bulion, koncentrat pomidorowy i cukier. Dokładnie wymieszać. Polać nadzienie w kapuście paroma łyżkami sosu, a resztę wlać do formy.
7. Piec ok. 30-40 min w temp. 200-220 C



English: Stuffed cabbage head


What do you need?

1 cabbage head
1 1/2 cup of the stuffing from this recipe (of course, the filling amount varies depending on the size of your cabbage)
1 can of tomatoes
4 tablespoons of tomato paste
1 tablespoon sugar
1 cup vegetable broth
olive oil for brushing
2 tbsp semolina or cream of wheat


Now what?

1. Cut off the cap, I mean the top of the cabbage at about 4/5 of its height.
2.Place it in a pot stem up. Cover with water (must be all covered) and cook for about 30 -40 minutes.
3. Remove the outer leaves, which probably has fall off during cooking.  Carve out the center with knife, and take out the rest with spoon. Cabbage walls should be as thin as possible - for about 2 cm.
4.Spread outer layer with olive oil and sprinkle with semolina.
5. Place in a baking form, stuff it with rice and sprinkle the top with semolina.
6. Mix together crushed tomatoes, broth, tomato paste and sugar. Pour few tablespoons of sauce over the filling, pour the rest in the form.
7. Bake for about 30-40 minutes at 400 degrees or more.








3 comments:

  1. świetny pomysł na kapustę, w sam raz na niedzielny obiad :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    ReplyDelete
  2. łaaaa mistrzyni nadziewania! najpierw cebula teraz kapusta i jak tu się zdecydować co jutro jeść!? super!

    ReplyDelete
  3. AnonymousJuly 24, 2013

    rewelacja :)muszę spróbować
    Franka

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...