Thursday, January 31, 2013

Pieczony kalafior w sosie tarator


Sos tarator to rodzaj bliskowschodniego dipu na bazie pasty sezamowej tahini. Podaje się go do pity, surowych lub smażonych warzyw. Łączy w sobie delikatny, sezamowy aromat, orzeźwiającą nutę cytryny i wyrazistość czosnku. Niekiedy dodaje się do niego zielonej natki pietruszki. Niektóre książki kucharskie wspominają o dodatku mleka i chleba, jednak my przyrządziliśmy go wersji podstawowej, wg. przepisu z książki  Street Food: Recreating the World's Most Authentic Tastes - zmieniając oczywiście ilość składników. Tak przyrządzony sos możesz przechowywać kilka dni w lodówce.
Do tego kalafior pieczony w słodkiej papryce i oliwie. Palce lizać :)
*****************************************************************************
Roasted cauliflower with tarator sauce
Tarator sauce is a kind of Middle East dip based on tahini sesame paste. It is served along with pita, raw or fried vegetables. It combines soft, sesame flavor, refreshing note of lemon and garlic. Sometimes it also contains parsley. Some cookbooks mention the addition of milk and bread, but we prepared basic version of it using the recipe from the book Street Food: Recreating the World's Most Authentic Tastes - of course we changed the amount of ingredients. You can store the sauce in fridge for few days.
We served it along with the cauliflower baked in sweet pepper and olive oil. You're gonna lick your fingers after all! :)




Pieczony kalafior w sosie tarator
czas przygotowania: 60 minut

Czego potrzebujesz?
1 duży kalafior, umyty i poćwiartowany na małe kawałki
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól

sos:
3 łyżki tahini
sok z 1/2 cytryny    
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki oliwy
sól
szczypta ostrej papryki
woda - do uzyskania gęstej ale płynnej konsystencji 

Co teraz?
1. Włóż kawałki kalafiora do foliowej siatki lub pojemnika do przechowywania żywności, dodaj oliwę, sól i paprykę, zawiąż foliówkę i potrząsaj nią energicznie, aż przyprawy dokładnie oblepią wszystkie różyczki. Wysyp kalafiora na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 45 minut w temp. 200 C. Mieszając go co 15 minut.
2.  Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj energicznie.
3. Polewaj gotowego kalafiora i podawaj :) 


Roasted cauliflower with tarator sauce
preparation time: 60 minutes

What do you need?
1 large cauliflower, washed and cut up into small pieces
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon sweet paprika
salt

sauce:
3 tablespoons of tahini
juice of 1/2 lemon
1 clove of garlic, crushed
2 tablespoons olive oil
salt
pinch of cayenne pepper
water - up to a thick but smooth consistency

Now what?
1. Put the cauliflower pieces in a plastic bag or food storage container, add olive oil, salt and pepper, and shake the tied bag vigorously until all the spices thoroughly sticks to florets. Put the cauliflower on a baking sheet lined with baking paper and bake 45 minutes at 200 °C (400F). While stirring it every 15 minutes.
2. Combine all sauce ingredients and stir vigorously.
3. Spread the sauce over ready cauliflower and serve :)
 


Here you have the original recipe for the sauce :)








And the book cover :)
 

7 comments:

  1. Świetny sposób na kalafiora, na pewno wypróbuję, tylko nie wiem gdzie kupić to tahini :( Takie jedzenie kocham :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. no - to naprawdę coś innego :) Co do tahiny - na szczęście nasz polski rynek jest już na tyle otwarty i dobrze zorganizowany, że bez trudu kupisz ją w sklepach z żywnością orientalną, sieciach typu Kuchnia Świata i oczywiście w Piotrze i Pawle (12 zł/400g). Można oczywiście samemu pokusić się o przygotowanie tahiny (prażycie ziarna sezamu, dolewacie oliwy i miksujecie na gładką masę)ale ja osobiście nie mam do tego sprzętu :) pozdrawiam!

      Delete
  2. Ach kalafior w takiej postaci, mniam cudo na talerzu. Bardzo ciekawe połączenie smaków:-)

    ReplyDelete
  3. Cauliflower pairs so well with tahini--this looks absolutely delicious!

    ReplyDelete
  4. Super pomysł ! Idealny kalafiorek i sos po prostu bajka !

    ReplyDelete
  5. Mniam, mniam - to musi być pyszne! Jeden z najciekawszych przepisów na zapiekane warzywka jakie widziałam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cieszę się, że się podobają!:) jest jeszcze sałatka z pieczonego kalafiora! pychaa! znajdziesz ją w sałatkach :) pozdrawiam

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...