Friday, February 1, 2013

Toskańska zupa z cebulowymi croutons


Jeśli chcecie zdrowo i dobrze się odżywiać musicie zaprzyjaźnić się z wszelkiego rodzaju zupami. Powodów ku temu jest kilka - po pierwsze zupy są sycące, a nie tuczą tak jak kawał smażonego mięsa (nie mówimy tu oczywiście o zupach zabielanych, z dodatkiem zasmażek i innych takich). Za jednym razem dostarczają przy tym wielu cennych składników odżywczych, które to uwalniają się w trakcie gotowania i stają łatwo przyswajalne dla organizmu. No i zupy są naprawdę proste w przygotowaniu. Do tego działają rozgrzewająco, a wyglądając za okno - myślę, że trochę ciepła wyjdzie nam wszystkim na dobre! Przepis na zupę toskańską podesłała mama - a wiadomo - mama zawsze wie, co dobre :). Biała fasola jest naprawdę sycąca, jeśli tak jak my dopełnicie całość grzanką z czerwoną cebulką to na pewno upłynie parę godzin zanim pomyślicie, żeby znowu coś przekąsić.
*******************************************************************************
Tuscany soup with onion croutons
If you want to eat in a healthy way you have to make friends with all kinds of soups. There are several reasons for this - first soups are filling and not fattening like a piece of fried meat (of course, we are not talking about soups with cream, gravy,etc). At the same time they provide valuable nutrients that are released during cooking process and are easily assimilable for the body. And the soups are really easy to prepare. Tuscan soup recipe was sent to me by my mother - and you know - mom always knows what is good :).






 Toskańska zupa z cebulowymi croutons
czas przygotowania: 10 min krojenia + 1 h gotowania + noc namaczania fasoli

Czego potrzebujesz na 4 porcje?
szkl białej fasoli, namoczona przez noc w 3 szklankach wody
2 garści kapusty pekińskiej, poszatkowana
1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka
900 ml bulionu warzywnego
1 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól, pieprz, zielona czubrzyca

grzanki:
4 kromki pełnoziarnistego chleba
1 czerwona cebula, pokrojona w cieniutkie piórka
suszone oregano
oliwa


Co teraz?
1. Zalej bulionem fasolę, marchewkę, pietruszkę, kapustę i czosnek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 1 h pod przykryciem.
2. Cebulę podsmaż na oliwie i dodaj do zupy.
3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 C, ułóż na kromkach chleba płatki cebuli, posyp oregano i skrop lekko oliwą. Piecz ok. 10 minut.
4. Gotową zupę dopraw solą, pieprzem i czubrzycą. Podawaj z grzankami :)



Tuscan soup with onion croutons
preparation time: 10 minutes
chopping + 1 hour  cooking + night soaking beans

What do you need for 4 servings?
cup white beans, soaked overnight in 3 cups of water
2 handfuls of cabbage, shredded
1 carrot, peeled and cut into slices
1 parsley root, peeled and cut into slices
1 large red onion, sliced
900 ml vegetable stock
1 cloves of garlic
1 teaspoon of olive oil
salt, pepper, green savory

croutons:
4 slices whole-wheat bread
1 red onion, cut into thin slices
dried oregano
olive oil

Now what?
1.Pour broth over beans, carrots, parsley, cabbage and garlic. Cook 1 h over low heat, covered.
2. Sauté onion in olive oil and add to the soup.
3. In the meantime, preheat the oven to 200 ° C (400F), place the slices of onion on the bread, sprinkle with oregano and drizzle with a little of olive oil. Bake about 10 minutes.
4. Season read soup with salt, pepper and savory. Serve with croutons :)





3 comments:

  1. Dokładnie , mama wie co dobre:-), i jak patrzę na zdjęcia to aż mam ochotę pędzić do kuchni i ja ugotować:-)

    ReplyDelete
  2. Super :) Bardzo lubię zupy :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...