A dziś prosta tarta pomarańczowo-daktylowa, oblana ciemną, gorzką czekoladą - która idealnie harmonizuje ze słodką masą i wykończona delikatnymi płatkami migdałów. Skusicie się? Minimalna ilość cukru, mąka pełnoziarnista i naturalna słodycz suszonych owoców. To coś, czego koniecznie musicie spróbować.
******************************************************************************
Today - a simple orange and date tart, covered with dark chocolate and toasted almonds. Are you going to miss the chance? The minimum amount of sugar, whole wheat flour and natural sweetness of dried fruit. It's something you necessarily have to try.
Tarta pomarańczowo-daktylowa
czas przygotowania: ok. 30 min pracy + 3 h
Czego potrzebujesz?
2 szkl mąki pełnoziarnistej
kostka margaryny roślinnej
2 jajka
1/2 szkl cukru lub parę kropel stewii
Krem:
400 g daktyli
2 1/2 pomarańczy
1/4 szkl wody
Do ozdobienia:
roztopiona gorzka czekolada, wymieszana z wodą, tak, żeby uzyskać półpłynną konsystencję
płatki migdałów
Co teraz?
1. Z mąki, margaryny, jajek i cukru zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulkę, zawiń w reklamówkę i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min (jeżeli coś zostanie możesz je zamrozić i wykorzystać później).
2. Pomarańcze pokrój w ćwiartki, obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę.
3. Wlej otrzymany sok do garnka o grubym dnie, dodaj daktyle, wodę i gotuj 20 min pod przykryciem. Po tym czasie owoce powinny być miękkie.
4. Zmiksuj na gładką masę przestudzoną masę daktylowo-pomarańczową i zajmij się ciastem.
5. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Wyłóż nią formę do pieczenia. Odetnij nadmiar ciasta(wskazówki poniżej), ponakłuwaj spód widelcem, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na nie fasolę, groch, etc. - to sprawi, że twoje ciasto będzie idealnie gładkie.
6. Piecz spód 45 min w temp. 180 C.
7. Na ostudzony spód wylej masę pomarańczowo-daktylową. Ozdób gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi.
Orange and date tart
preparation time: 30 minutes work+ 3 hours
What do you need?
2 cup whole-wheat flour
1 stick - 200 g - vegetable margarine
2 eggs
1/2 cup of sugar or a few drops of stevia
cream:
400 g dates
2 1/2 oranges
1/4 cup water
To decorate:
dark chocolate melted, mixed with water, so as to obtain a semiliquid consistency
almonds
What now?
1. Mix flour, margarine, sugar, eggs and knead a smooth dough. Form a ball, wrap it in a shopping bag and refrigerate for at least 30 minutes.
2. Cut oranges into quarters, peel them and blend until smooth.
3. Pour the juice to the pot with a thick bottom, add the dates, water and cook, covered, 20 minutes. After this time fruits should be soft.
4. Mix the cream until smooth.
5. Remove the dough from the refrigerator, sprinkle working surface with flour and roll out the dough to a thickness of about 1 cm. Put it in a baking form. Cut off excess dough (instructions below),pinch the bottom with a fork, cover the dough with baking paper and rash on them beans, peas, etc.. - so you can be sure that your cake will be perfectly flat.
6. Bake it for 45 minutes in temperature of 180 C (360F).
7. When it cooles down pour the orange - date cream. Decorate with dark chocolate and almonds.
WSKAZÓWKA: Jak pozbyć się niepotrzebnego ciasta?
Dopasuj ciasto do formy, na wierzch połóż papier do pieczenia lub białą kartkę papieru i przejedź wałkiem po krawędziach - jak na 1 zdjęciu z przygotowania. Niepotrzebne ciasto odpadnie, a ty otrzymasz idealnie równe krawędzie.
TIPS: How to cut off the remaining dough?
Fit the dough into the mold, place baking paper or a piece of white paper on the top and roll the edges with bolster - like at the 1st picture depicting preparation process. The unwanted doudh will fall off, and you will have perfectly straight edges.
mmm już w ulubionych, taka ilość błonnika potrzeba w każdej diecie, a słodkie daktyle pychaa :)
ReplyDeleteWreszcie znalazłam chwile by przywitać sie z Twoja tartą:-), wygląda idealnie, takiej tarcie nigdy nie odmówię:-)
ReplyDeleteTakie wręcz zdrowe słodycze :) Pycha :)
ReplyDeleteMam pytanie - kostka margaryny to ile g? Spotkałam się już z różnymi wersjami. Pozdrawiam :)
ReplyDelete200 :)
DeleteNiedługo zamieszczęu siebie przepis z wykorzystaniem tego przepisu. Wyszedł świetny :)
Deletebardzo się cieszę! daj znać jak już go wrzucisz! :) pozdrawiam
Deleteno wreszcie! znalazłam TĘ tartę :) mam już spód, mam suszone śliwki i szukałam długo, oj zbyt długo (miałam już chęć się poddać) co dalej. teraz już wiem, dzięki Twojej oryginalności. bardzo dziękuję. piękne fotografie
ReplyDeleteBardzo, bardzo słodka, ale smakuje ok!
ReplyDelete