Sunday, February 3, 2013

Omi houriya - dip z marchewki


Omi houriya to bliskowschodni dip skomponowany ze słodkich akordów marchewki, wyrazistego akcentu kuminu, aromatycznego czosnku i ostrej chilli. Znany jest głównie w Tunezji, tak przynajmniej podpowiada nam książka The New Book of Middle Eastern Food. Podaje się go jako dodatek do świeżych lub smażonych warzyw, chlebka pita lub jak w naszym przypadku - domowych nachosów. Dobrze nadać czasem naszym polskim marchewkom orientalnego charakteru.
Jeśli w ciemnym pomieszczeniu twój wzrok potrzebuje kilku sekund, żeby przyzwyczaić się do otaczającego mroku - wszystko jest ok.  Jeżeli ten czas wydłuża się do kilkunastu sekund - to wiedz, że coś się dzieje - a dokładniej, że brakuje ci karotenu czyli prowitaminy A, a oczy jako pierwsze w organizmie reagują na jej brak. Jeśli więc planujesz daleką podróż, całonocne ślęczenie nad książkami - zaopatrz się w marchewkę, która nie tylko wyostrzy twój wzrok ale też oczyści krew, zadba o wątrobę i wyreguluje pracę żołądka. Poza tym kto je marchewkę ten ma piękną skórę. Wszystko przez zawarty w niej potas, który ujędrnia i wygładza zmarszczki. Marchewka to tylko 10 kcal w 100 g, a taka ilość wystarczy już do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A. Do tego w Polsce sezon na marchewkę trwa cały rok, więc nie ma co czekać - trzeba brać się za gotowanie. :)
********************************************************************************
Omi houriya
Omi houriya is a Middle Eastern dip composed of sweet carrots chords, distinctive cumin, aromatic garlic and hot chilli. It is known mainly in Tunisia - at least that is what The New Book of Middle Eastern Food tells us. Omi houriye is served along with fresh or fried vegetables, pita bread or home-made nachos. If you are in a dark room and your eyes need a few seconds to get used to the surrounding darkness - it's ok. But if this time is extended to several seconds - then you should know that something is wrong - you have lack of carotene known as pro-vitamin A, and eyes are the first organs in the body that are affected by this. So if you are planning a long trip, overnight studying - provide yourself with a carrot that will not only improve your sight but also cleanse the blood, liver, and take care of the stomach adjust. Besides, who eats carrots has beautiful skin. All due to the potassium contained in it, which softens and smoothes wrinkles. Carrots has only 10 kcal per 100 g, and this amount is sufficient to  meet the daily requirement of vitamin.





Omi houriya
czas przygotowania: 1h

Czego ci potrzeba:
0,5 kg marchewki, obrana i pokrojona w kawałki
2 szkl wody
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu(kminu rzymskiego)
2 łyżki białego octu winnego lub białego wina
szczypta ostrej prapryki

Co teraz?
1. Ugotuj marchewki w wodzie - ok. 40 min, aż będą miękkie.
2. Dodaj oliwę, czosnek, kumin, wino, ostrą paprykę, marchewkę z wodą i zmiksuj na gładką masę. Podawaj przestudzony. 


Omi houriya
preparation time: 1 hour

What you need:
0.5 kg carrots, peeled and cut into chunks
2 cup of water
2 tablespoons olive oil
2 cloves of garlic
1 teaspoon ground cumin (cumin)
2 tablespoons white wine vinegar or white wine
pinch of hot pepper

Now what? 

1. Cook the carrots in the water - about 40 minutes, until soft
2. Add olive oil, garlic, cumin, wine, hot peppers, carrots with water and blend until smooth. Serve cold.




*tekst na podstawie informacji z tego artykułu


1 comment:

  1. Wyobraź sobie,że dzisiaj mój mąż powiedział do naszej 2 latki, kochanie jedz marchewki to będziesz lepiej widziała w ciemnościach:-). A ja mu na to , co ty jej takie brednie wygadujesz:-). Jak przeczytałam Twój post to aż mi się głupio zrobiło i go przeprosiłam, że miał rację a ja byłam nieuświadomiona:-). Fajnie że piszesz również po angielsku bo on nie czyta po polsku, więc pokazałam mu by sobie dokładnie przeczytał. Po przeczytaniu powiedział, że to świetny blog, i że dziewczyna mądrze pisze:-).
    Jutro robię dip:-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...