Tuesday, January 8, 2013

Risotto rosso z orzechami



Nasze risotto rosso to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego jak wygląda! Buraki, orzechy i zielona pietrucha. Dużo magnezu, potasu i wapnia. Słodkie buraki świetnie sprawdzają się w połączeniu z białym, wytrawnym winem i delikatnym ryżem.
Tradycyjnie do risotto dodaje się śmietanę, jednak my podpisując się pod zasadą minimalizmu kulinarnego pomijamy ten krok i zostawiamy tylko to, co zdrowe - 9 w skali pyszności gwarantowane. Polecamy wam za to dodać niewielką ilość parmezanu - na pewno uświetni każde risotto.





Co potrzeba na 2 porcje?

3/4 szkl białego ryżu (najlepiej arborio, choć my przyrządziliśmy je ze zwykłego białego i też było pysznie)
2 średnie buraki, ugotowane wcześniej ( kiedy widelec łatwo wchodzi w warzywo to jest gotowe), obrane i pokrojone w kostkę
garść orzechów włoskich, posiekana
garść natki pietruszki, poszatkowana
2 małe cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 szkl bulionu warzywnego
1/4 szkl białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
sól

Co teraz?

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę. Gdy się zrumieni dodać ryż i prażyć go, aż ok. 75% ziarenek zrobi się naprawdę białych.

2. Wlać wino i zaczekać aż odparuje. Zmniejszyć ogień.

3. Wlać łyżkę wazową bulionu i czekać, aż odprauje - postępować tak do momentu, aż ryż jest miękki. Często mieszać.

4. Razem z ostatnią łyżką bulionu dodać buraki, pietruszkę, orzechy, czosnek, pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową. Kiedy bulion się wchłonie, dodać masło, wymieszać dokładnie i podawać.



English: Risotto rosso

This risotto rosso is a real vitamin bomb and at the same time it looks awesome! Beets, nuts and green parsley are source of magnesium, potassium and calcium. Sweet beets go well with white, dry wine and soft rice.

Traditionally, risotto is served with cream, but because of following the principle of culinary minimalism we skip this step and leave only healthy ingredients. We recommend you to add a small amount of Parmesan cheese - definitely will go well with every risotto.


What is needed for 2 servings?

3/4 cup of white rice (preferably arborio, but we used plain white, and it was delicious)
2 medium beets, cooked earlier (when a fork easily enters the vegetable is ready), peeled and diced
a handful of walnuts, chopped
a handful of parsley, shredded
2 small onions, diced
2 cloves of garlic, crushed
2 cup vegetable broth
1/4 cup white dry wine (optional)1/4 teaspoon pepper, herbs 

1/4 teaspoon nutmeg
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon of butter
salt

Now what?

1.  Fry
onion in hot oil the . When it is golden add the rice and toast it until about 75% of the seeds will be really white.
2.Pour in the wine and wait until evaporates. Reduce the heat.
3. Pour a ladle of broth and wait until evaporates - repear this until the rice is soft. Stir often.
4. 
Add beets, parsley, nuts, garlic, herb pepper and nutmeg together with the last ladle of broth. When the broth is absorbed, add butter, mix thoroughly and serve.







1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...