Saturday, February 23, 2013

Daktylowa nutella - triumf zdrowego hedonizmu


Daktylowa nutella? O tak! Dożyliśmy czasów kiedy daktyle można kupić 10 zł/kg. I to w każdym, większym markecie. Arabowie uważają, że zastosowań tych owoców jest tyle, co dni w roku. No to mogą doliczyć jeszcze jedno. Do tego daktyle działają ponoć jak afrodyzjak - co wyjaśniałoby bogactwo arabskiej, poezji erotycznej tej skierowanej do obu płci -  o czym być może nie wiecie.
W czasie ramadanu, po całodniowym poście daktyle otwierają wieczorną haflę (tj.impreza). Uważa się bowiem, że wzmacniają siły i są źródłem energii dla wyczerpanego organizmu. Dlatego poleca się je sportowcom, trenującym i wszystkim tym, narażonym na wysiłek. Przydają się podróżnikom, a także dzieciakom, które przecież codziennie potrzebują tyle energii, żeby wymyślać te wszystkie, niestworzone zabawy. Więc zamiast zwykłej Nutelli na śniadanie, podajcie tą daktylową!
Suszone owoce zawierają dużo cukru ale są nieporównywalnie zdrowsze niż cukierki czy produkty, które kupicie w sklepie. Do tego dostarczają innych wartości odżywczych jak np. błonnik, który przyspieszy trawienie i obniży cholesterol, wapń łagodzący oznaki osteoporozy i menopauzy oraz salicylany, łagodzące ból. Na dodatek dawka ciemnego kakao, czyli magnezowa bomba, która nie tylko pomoże szybciej myśleć ale też poprawi humor. Połączenie idealne i w pełni wegańskie.
*********************************************************************************
Date  Nutella - a triumph of  a healthy hedonism
Date Nutella? Oh yes! The Arabs believe that there are as many usages of this fruit as the days in a year. Well, one more can be counted in. The dates works also like aphrodisiac - which would explain the richness of Arabic, erotic poetry addressed to both sexes - what you may not know.
During Ramadan, after the all day long fasting dates open evening hafla (ar.party). It is considered that they strengthen  the body and give it a rush of energy. Therefore they're recommended to athletes and all those exposed to the physical effort. Useful to travelers, as well as forthe kids who still need so much energy every day to come up with all this, incredible ideas. So instead of the usual Nutella for breakfast, give them the date one!
Dried fruits contain a lot of sugar but are much healthier than candies or products that you buy in the store. Despite this they provide other nutritional value, such as fiber, which will speed up digestion and lower cholesterol, calcium alleviating menopausal symptoms and osteoporosis, and salicylates, soothing pain. In addition, the dose of dark cocoa, or magnesium bomb, which not only will help to think faster but also will make you feel better. The perfect combination and completely vegan.




Daktylowa nutella
czas przygotowania: 30 min

Czego potrzebujesz na ok. 700 ml ?
500 g suszonych daktyli bez pestek
1 1/2 łyżki naturalnego kakao
sok z 1/2 dużej cytryny
woda

Co teraz?

1. Zalej daktyle 1/2 szkl wody i zagotuj, mieszając. Wyłącz kiedy daktyle będą miękkie.
2. Przełóż daktyle do blendera, dodaj sok z cytryny, kakao i zacznij miksować. Dodawaj po mału wodę aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
3. Ostudź i przełóż do słoików.

Zachowuje świeżość do ok 2 tygodnie po otwarciu - oczywiście przechowywana w lodówce. (moja wytrzymała nawet więcej, ale myślę, że 2 tygodnie to taki bezpieczny czas)


Date nutella
preparation time: 30 minutes

What do you need for about 700 ml?
500 g of dried pitted dates
1 1/2 tablespoons of natural cocoa
juice of 1/2 large lemon
water

Now what?
1.
Pour 1/2 cup of water over dates and bring them to boil, stirring from time to time. Turn off the fire when the dates are soft. 
2. Put the dates into a blender, add the lemon juice, cocoa and start mixing.Slowly add water until achieving the desired consistency.
3. Cool down and put into jars.


Store for about 2 weeks

 

29 comments:

  1. brzmi pysznie, muszę zrobić :)

    ReplyDelete
  2. daktyle uwielbiam, więc taka wersja nutelli to coś dla mnie! :) pycha!

    ReplyDelete
  3. Krem z awokado dawno się skończył, a w szufladzie czekają porzucone po świętach daktyle.. :)
    Musi być pyszny! Do zrobienia w najbliższym czasie.

    ReplyDelete
  4. Ciekawy przepis! Zamiast kolejnego słoiczka masła orzechowego, następnym razem robię "Daktellę" :-)

    ReplyDelete
  5. Pomysł rewelacja:-), mam daktyle, jutro robię nutellę:-)

    ReplyDelete
  6. Ojej! Rewelacja, chyba zaraz po jutrzejszych zajęciach polece po daktyle:) a wiesz może jak wygląda mniej więcej kaloryczność takiej porcji na kanapkę?

    ReplyDelete
    Replies
    1. już dodałam tabelkę.Jedna łyżeczka to ok 5 g

      Delete
  7. O rety, to musi być przepyszne *.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ale mam takie pytanie.. Jak z przechowywaniem tego cuda na dłuższą metę? ;)

      Delete
    2. dam znać za parę dni :) ale myślę, że powinno sporo wytrzymać, bo w końcu to tylko suszone owoce i kakao :)

      Delete
    3. I tak już zrobiłam, więc przekonam się sama( jeśli tak długo zostanie ;))

      Delete
    4. PS. Przepis umieściłam na blogu, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko :)

      Delete
    5. pewnie, że nie :) smacznego!

      Delete
    6. Cześć :) wiadomo już ile może postać w lodówce?

      Delete
    7. ciągle stoi i ma się dobrze :)

      Delete
  8. brzmi ekstra i super łatwo! Kupiłam właśnie wczoraj daktyle i już kombinowałam jak je przerobić na jakieś smarowidło- chętnie spróbuję tego sposobu :)

    ReplyDelete
  9. I have been using date paste a lot lately. It's made from raw dates, soaked in water overnight and then pureed into a paste in a food processor. It's really good, but it was really hard to puree. I think cooking the dates might do the trick! And I love the addition of lemon - the dates are so sweet, it would be great to have a hint of something tangy. I am certainly trying this recipe. Thank you for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm glad now you'll be able to make your perfect datella :)

      Delete
  10. I made it some hours ago and I added a handful of hazelnuts and blended everything. More cacao and it was divine..really thanks for a such cute idea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome :) bon appetit then!

      Delete
  11. Pokusiłam się zrobić dla mojego synka i wyszło obłędne :)
    Na ciepło smakowało bardziej daktylami. Wystudzone i posmarowane na chlebie smakuje jak nutella. Czary...

    ReplyDelete
  12. Dzisiaj zrobiłam i wcinałam jeszcze odrobinę ciepłą - pycha :)
    Ciekawe jak będzie smakować na zimno prosto z lodówki - jutro się przekonam :)

    ReplyDelete
  13. zrobilam z polowy porcji i bardzo nam smakuje:) jeszcze ciepla. czekam az wystygnie i bede mogla ja dodac do mojej jutrzejszej owsianki. czy moge podac ten przepis na swoim blogu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. pewnie :) proszę tylko zaznaczyć, że to od nas i nie ma sprawy :) w owsiance najlepiej smakuje ze świeżą pomarańczą! polecam

      Delete
  14. To jest pyszne! Przepis umieściłam na blogu, oczywiście z zaznaczeniem źródła :)

    ReplyDelete
  15. Woda, którą dolewamy, to ta z gotowania daktyli? chyba się skuszę, bo wygląda pysznie! :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...