Wednesday, February 20, 2013

Pilaw poławiaczy pereł


Ten pilaw to specjalność krajów Zatoki. Przepis pochodzi z Bahrajnu, tam podaje się go do najróżniejszego rodzaju kebabów i owoców morza. Połączenie smaków jest dosyć niecodzienne i na pewno intrygujące - kwiatowy aromat wody różanej,słodki miód, szafran, kardamon i rozpływający się w ustach maślany ryż. Wybuchowa mieszanka, która o dziwo smakuje bardzo dobrze. Dawno, dawno temu zanim jeszcze tamtejsi Arabowie dowiedzieli się, że śpią na workach pieniędzy i uwierzyli, że tak im już zostanie utrzymywali się z poławiania pereł. Ten pilaw miał być ulubionym daniem poławiaczy. Czy to prawda? Nie wiem...żadnego nie znam. Ale czemu nie?
Przepis lekko zmieniony.
****************************************************************************
Pearl divers pilaf
This pilaf is a specialty of the Gulf countries. The recipe comes from Bahrain, where this kind of rice is served along to a wide range of different kebabs and seafood. The combination of flavors is quite unusual and certainly intriguing - floral aroma of rose water, sweet honey, saffron, cardamom and melting- in-your- mouth buttery rice. An explosive mixture that tastes surprisingly well. Long, long time ago, before the Gulf Arabs learned that they had been sleeping on bags of money and believed that it is not going to change their main job was pearl diving. The pilaf was supposed to be a favorite dish of pearl divers. Is this true? I do not know ... I do not know any of them. But why not? 
 Recipe slightly changed.



 Pilaw poławiaczy pereł

czas przygotowania: 30 minut


Czego potrzebujesz na 2 osoby?
1 szkl białego ryżu
1 1/2 szkl wody
2 łyżki wody różanej
1 łyżka naturalnego miodu lub cukru
1 spora łyżka margaryny roślinnej lub masła
1/2 łyżeczki szafranu, zgniecionego
4 ziarenka kardamonu, rozgniecione lub 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
sól

Co teraz?
1. W szklance wymieszaj wodę różaną, kardamon i szafran. Daj im odpocząć.
2.. W grubym garnku zalej ryż wodą, posól i gotuj na średnim pod przykryciem 10 minut. Od czasu do czasu mieszając.
3. Woda powinna wsiąknąć. Teraz dodaj margarynę i miód. Wymieszaj wszystko i na małym ogniu praż kolejne 10 minut. Pod przykryciem
4. Dodaj wodę różaną, szfran i kardamon. Dokładnie wymieszaj i praż kolejne 10 minut lub do momentu, aż ryż będzie miękki.
5. Zostaw pilaw pod przykryciem na 5-10 min, żeby ryż doszedł do siebie.




Pearl divers pilaf
preparation time: 30 minutes

What do you need for 2 people?
1 cup of white rice
1 1/2 cup water
2 tablespoons rose water
1 tbsp of natural honey or sugar
1 large tablespoon margarine or butter
1/2 teaspoon saffron, crushed
4 cardamom seeds, crushed or 1/2 teaspoon ground cardamom
salt


Now what? 


1. In a cup, mix rose water, cardamom and saffron. Give them a break. 
2. In a heavy pot, pour water over rice, salt and cook, covered, on medium fire for 10 minutes.Stir from time to time.
3. Water should soak into rice after that time. Now add the margarine and honey. Mix everything and cook over a low heat for 10 minutes. covered
4. Add rose water, cardamom and saffron.Mix thoroughly and cook another 10 minutes or until rice is tender.
5. Leave pilaf, covered, for 5-10 minutes so the rice rest a little bit.




3 comments:

  1. Wspaniały, zdjęcia przepiękne:-)

    ReplyDelete
  2. The beauty of this dish is in its simplicity. Can't go wrong with any of those wonderful flavors.

    ReplyDelete
  3. This rice looks like its so full of flavor and comforting alongside any dish! I bet it goes great with curry or sauteed vegetables! Beautiful!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...